Anunț de ultimă oră pentru Laura Codruța Kovesi. Ministrul de externe Belgian salute desemnarea primului procuror șef European și îi dă un mesaj clar lui Kovesi. Ministrul de externe belgian Didier Reynders a salutat miercuri desemnarea primului procuror-şef european în persoana Laurei Codruţa Kövesi.

”Am fost recent în contact cu doamna Kövesi şi sunt convins că-şi va exercita pe deplin misiunea”, a declarat Reynders, propunerea Belgiei pentru postul de comisar european pentru justiţie, în cadrul audierii sale în Parlamentul European, ca parte a procedurii de confirmare.

Didier Reynders este propunerea Belgiei pentru postul de comisar pentru justiţie, o poziţie extrem de importantă, în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen şi care ar trebui să-şi preia atribuţiile la 1 noiembrie.

Laura Codruţa Kövesi va deveni procuror-şef european în urma unui acord încheiat la 24 septembrie între Parlamentul European şi Consiliul UE.

Parchetul Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca – se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.