Adrian Toni Neacșu: Cerea de anulare a alegerilor depusă de AUR este un exemplu de sofism juridic

Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), spune că cererea de anulare a alegerilor prezidențiale din mai 2025, depusă de partidul politic AUR, este „un exemplu de sofism juridic”. Principalul argument juridic pentru anularea lor, spune el, este existența precedentului din noiembrie 2024.

Un sofism este un raționament corect în aparență, dar fals în realitate.

„Dacă în decembrie 2024 alegerile au putut fi anulate pentru simple supoziții și alegații ale serviciilor de informații, în absența oricărui fel de dovezi, atunci și acum pot fi anulate, de asemenea pentru simple supoziții, afirmații și vulnerabilități teoretice, la fel de nedovedite.

Principalul argument juridic pentru anularea alegerilor este existența precedentului din 2024”, scris, miercuri, Adrian Toni Neacșu pe Facebook.

În esență, ne explică Adrian Toni Neacșu, nu se susține că ar fi existat fraudă în procesul de votare și numărare a voturilor, ci că voința alegătorilor români ar fi fost „manipulată” înaintea votării prin „lansarea unor campanii de insuflare a fricii” față de candidatul AUR: George Simion, prin mobilizarea unor vedete (mai exact: Mihai Bendeac, Irina Rimes, Delia Matache și așa mai departe), prin susținerea lui Nicușor Dan de către reprezentanți diplomatici ai unor state străine (Republica Moldova, Spania, Polonia), prin refuzul Facebook-ului de a elimina postările ilegale din timpul campaniei electorale și neeliminarea fizică a conturilor de pe TikTok care postau materiale de publicitate politică ilegală.

„Nu se mai reia teza celor 100 de milioane euro folosite de Moldova pentru coruperea alegătorilor și, în general, nimic din ce-ar fi însemnat fraudă electorală propriu-zisă, adică furtul voturilor exprimate de alegători și denaturarea rezultatului final al numărătorii”, a explicat fostul membru al CSM.

În ce privește audierea prin videoconferință a fondatorului aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov (care a spus recent că ar fi primit solicitare de la „guvern occidental” de „a reduce la tăcere vocile conservatoare în România”, dar a refuzat propunerea), Adrian Toni Neacșu ne reamintește că Curtea Constituțională a României (CCR) nu este instanță de judecată, nu administrează probe și cu atât mai puțin audiază martori.

Fondatorul Telegram ar fi primit solicitare de la „guvern occidental” de „a reduce la tăcere vocile conservatoare în România”

Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, susține că ar fi primit solicitare de la „guvern occidental” de „a reduce la tăcere vocile conservatoare în România” înaintea finalei alegerilor prezidențiale. Totuși, el a refuzat propunerea.

Fără să precizeze numele țării, el a folosit totuși un emoticon cu o baghetă de pâine, sugerând astfel că se referă la Franța.

„Un guvern occidental (…) a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare în România înaintea alegerilor prezidențiale de astăzi. Am refuzat categoric. Telegram nu va restricționa libertățile utilizatorilor români și nici nu o să le blocheze canalele politice.

Nu poți ”apăra democrația” distrugând democrația. Nu poți combate ”ingerința în alegeri” amestecându-te în alegeri. Fie ai libertate de exprimare și alegeri corecte – fie nu ai. Iar poporul român le merită pe ambele”, a scris Pavel Durov pe contul său de Telegram.