În lipsa unei instanțe dedicate, CSM a implementat deja o măsură de tranziție, repartizând cauzele de corupție către judecători specializați din cadrul Judecătoriei Chișinău. Rezultatele nu au întârziat să apară, dosarele fiind examinate mai rapid și cu mai multă eficiență decât anterior.
CSM a implementat deja o măsură de tranziție
Dosarele acestei categorii sunt acum tratate cu urgență și prioritate, iar primele hotărâri și sentințe au fost deja pronunțate.
„Societatea așteaptă rezultate, anume, pe cauzele mari de corupere. Noi înțelegem că imaginea justiției este acolo unde este, tocmai din motiv că dosarele mari de corupere au trenat și că a rezultat ce vizați, fie cauza a fost încetată pe termene, fie din alte considerente, și lumea a perceput această impunitate pe această categoriei de dosare” a declarat Sergiu Caraman la RLive, conform Radiomoldova.
Caraman afirmă că toate dosarele restante vor fi soluționate în curând
Aceeași tendință pozitivă este observată și la Curtea Supremă de Justiție, unde cauzele de corupție sunt analizate cu prioritate. Caraman afirmă că toate dosarele restante vor fi soluționate în curând, grație eforturilor judecătorilor care au conștientizat așteptările ridicate ale societății. Cu toate acestea, pentru a menține și a consolida acest ritm, este necesară o structură instituțională dedicată, cu personal specializat și resurse adaptate.
„La Judecătoria Chișinău avem astăzi judecători specializați în examinarea acestor dosare. Lucrurile merg mult mai bine decât până la această specializare. Această categorie de dosare este examinată și este examinată în termeni prevăzuti de lege, adică de urgență și cu precădere. Au fost date mai multe hotărâri și sentințe pe cauzele de corupție și lucrurile continuă să meargă bine la primă instanță”, a spus președintele CSM.

Curtea Anticorupție ar permite o pregătire constantă a magistraților implicați în astfel de cazuri
În opinia președintelui CSM din Republica Moldova, o Curte Anticorupție ar permite o pregătire constantă a magistraților implicați în astfel de cazuri, asigurarea resurselor logistice corespunzătoare și aplicarea unui regim juridic prioritar pentru dosarele sensibile de mare corupție. Crearea acestei instanțe implică timp, planificare și o arhitectură instituțională solidă, însă este o măsură inevitabilă pentru asigurarea unui act de justiție eficient, rapid și credibil.
„Este un lucru îmbucurător că judecători au înțeles că societatea așteaptă soluții pe aceste dosare și ele trebuie să fie examinate cât de repede posibil. (…) Înțeleg că va dura ceva timp până vom crea această instanță, această arhitectură, așa cum ea se dorește, dar nu avem de ales. Dacă ne dorim ca lucrurile să meargă bine în ceea ce privește examinarea acestei categorii de dosare, să avem aceste dosare examinate în termeni proximi, așa cum este prevăzut de lege și să fie date sentințe de calitate, este nevoie de această specializare”, a conchis el.
Inițiativa pentru înființarea Curții Anticorupție a fost lansată oficial în martie 2023, când președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să demareze procesul legislativ necesar. La scurt timp, Consiliul Suprem de Securitate a sprijinit demersul, solicitând elaborarea unui cadru legal clar. Potrivit proiectului propus, Curtea Anticorupție ar urma să funcționeze într-un sediu propriu, iar judecătorii selectați vor fi supuși unor verificări stricte conform unor criterii bine definite în lege.