Scrisoarea celor șapte ambasadori și dublul standard al presei
Scrisoarea este semnată de Alfred Moses (fost ambasador) 1994-1997, James Rosapepe (fost ambasador) 1998-2001, Michael Guest (fost ambasador) 2001-2004, Nicholas Taubman (fost ambasador) 2005-2009, Mark Gitenstein (fost ambasador) 2009-2012, Hans G. Klemm (fost ambasador) 2015 -2019 şi Adrian Zuckerman (fost ambasador) 2019-2021. Sunt oameni de bine, care vor să ne păzească sau să ne arate drumul spre lumină, nu spre întunericul de la răsărit. Doi dintre cei șapte sunt români la origine, scrie evz.ro.
„Subsemnaţii – foşti ambasadori ai Statelor Unite în România, republicani şi democraţi, din timpul administraţiei Clinton până la administraţia Trump, adresăm acest mesaj nu în calitate de reprezentanţi oficiali ai Guvernului SUA, nici în vreo altă calitate profesională, ci în calitate de cetăţeni americani care şi-au dedicat ani din viaţa şi reputaţia lor pentru a-i ajuta pe americani şi pe români să se ajute reciproc”, se precizează în scrisoarea trimisă spre mediatizare jurnaliștilor de la G4media.
În spațiul media s-a afirmat că inițiativa scrisorii, textul și adunarea semnăturilor i-a aparținut lui Adrian Zuckerman, fost ambasador în perioada 2019-2021, numit de Donald Trump la sfârșitul primului său mandat. Susținătorii lui George Simion spun că Zuckerman, prezent în ultimul timp în studiourile televiziunilor care-l vor președinte pe Nicușor Dan, face demersurile politice pentru că are afaceri prospere în România și vrea să-și asigure un sprijin în organigrama vechiului Sistem. E posibil sau nu. Nu asta mă intrigă ca jurnalist, deoarece – vorba aceea din Glossă – „toate-s vechi și nouă toate”.
Vreau să subliniez doar că nu accept prosteala, manipularea, faptele care, deși identice, nu sunt cântărite cu aceeași măsură și amendate așișderea. De aceea scriu. Sunt jurnalist de o viață, nici pro Simion, nici pro Nicușor.

Scrisoarea lui Rudy Giuliani, același demers ca și scrisoarea ambasadorilor SUA
În luna august 2018, Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump la acea vreme, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români prin care cerea verificarea protocoalelor Parchetul General-SRI (celebrul Binom) şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.
„După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâţi spre aplicarea legilor, în concordanţă cu respectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte”, îi scria americanul președintelui Iohannis.
Lucrurile erau inflamate la acel moment între partidele politice, aresările și condamnările erau atât de dese încât zeci de reporteri stăteau nemișcați cu orele în fața sediilor DNA și Parchetul General sau la Curtea de Apel și Înalta Curte.
La scurt timp după ce s-a primit scrisoarea americanului la Palatul Cotroceni, ea s-a difuzat către presă. Către aceeași presă care a primit acum scrisoarea foștilor ambasadori SUA la București, epistolă apreciată maxim în textele de opinie pentru că ne atenționa, subtil, că vom intra sub influența Rusiei dacă George Simion va câștiga alegerile de duminică. Doar că în 2018, Giuliani a fost criticat, tocat și învelit în foi ca sarmalele, pentru îndrăzneala de a se amesteca în problemele corupției din România. Și bine au făcut jurnaliștii atunci.
Vă mai amințiți ce s-a petrecut acum 7 ani? Ambasada SUA la București a emis rapid un comunicat în care se preciza că Rudolph Giuliani nu ocupă nicio funcție în statul american, că este avocat și că lucrează prin firma sa. Desigur, s-au subliniat și bunele relații cu instituțiile statului român, precum și progresele făcute în lupta anticorupție dusă de DNA și SRI.
Giuliani a fost plătit pentru a trimite scrisoarea către Iohannis
În acest moment, neavând șef politic la SRI și nici un ambasador român în SUA apolitic, nu are cine să ne lămurească ce e cu scrisoarea foștilor ambasadori americani, dacă interesul lor este să ne ferească de ruși sau fac lobby pe bani pentru Nicușor Dan, așa cum s-a dovedit că a făcut Giuliani în 2018.
Atunci, fostul șef al SRI devenise ambasadorul României la Washington. George Maior a declarat că scrisoarea trimisă președintelui Iohannis reprezintă o acțiune de lobby a avocatului Rudy Giuliani în favoarea unor persoane care au probleme cu justiția.
Iar în urma tam-tam-ului din presă, chiar avocatul Giuliani a recunoscut pentru Politico.eu că a fost plătit de o firmă globală de consultanță pentru a trimite președintelui României scrisoarea. El a declarat că „s-a bazat pe un raport pe care l-am consultat”, realizat de fostul director FBI Louis Freeh, care conducea acea firmă de consultanță.
Așadar, fost demnitar SUA, fost director FBI, ambasade, lobby, spaima de corupție…acesta a fost lanțul manipulării. Dar acum, în preajma alegerii președintelui României, care este acest lanț? Pentru ce tac și aplaudă demersul foștilor ambasadori americani jurnaliștii care s-au îndoit de demersul lui Giuliani pe lângă Klaus Iohannis? Doar pentru că au identificat în lanțul intereselor frica de Rusia lui Putin? De ce și pentru cine e convenabil azi ca, din câinele de pază al societății, presa să devină o jivină dresată, care scheaună la ordin? Și nu am iluzii: Asta va continua să se întâmple cu o mare parte a presei fie că va ajunge președinte Nicușor Dan, fie George Simion.