Adrian Năstase analizează dilema COVID: „Sunt semne de întrebare în continuare”

Declarația fostului premier a fost făcută la dezbaterea „Geopolitica vaccinului. Realităţi internaţionale şi interese româneşti”, organizată de Fundaţia Europeană Titulescu.

„Deci, practic, într-un fel au contat aceste cercetări anterioare, sperând ca ideea în sine a vaccinului utilizat pentru a evita forme mai grave, cel puţin, de coronavirus, ideea ca atare a fost solidă, a corespuns obiectivelor anunţate iniţial.

Cred că sunt foarte multe teme care intră în zona aceasta a întrebărilor legate de noua ordine globală, de încercările de a orienta cumva structurile internaţionale după criza economică, care, să spunem, s-a desfăşurat în perioada 2008 – 2013 (…), cu o redresare parţială şi intrarea în pandemie cu speranţa că imediat după pandemie lucrurile vor reveni la normal.

Sunt semne de întrebare în continuare. (…) Toate lucrurile astea într-un fel se adaugă la întrebarea fundamentală: dacă nu cumva această epidemie, inclusiv soluţia care s-a găsit, vaccinul respectiv, fac parte dintr-un puzzle, nu neapărat de conspiraţie”, a declarat Adrian Năstase.

Năstase se întreabă dacă au existat câștigători şi pierzători în jocurile internaționale

De asemenea, acesta s-a întrebat și dacă „au existat câştigători şi pierzători” în „chestiunea jocurilor internaţionale, a banilor, a contractelor, a utilizării vaccinurilor pentru anumite tipuri de acţiuni internaţionale”.

„Uniunea Europeană ne vorbeşte acum despre tripla tranziţie, despre chestiuni legate de climă, aspectele digitale, de evoluţia socială – sunt lucruri importante, fără îndoială (…) Felul în care s-au dezvoltat aceste lucruri la nivelul UE, prezentate ca un succes, lasă anumite sechele, unele de ordin economic. Şi celelalte chestiuni, care, cel puţin, dacă vorbim despre Europa, vor afecta în continuare (…) situaţia regiunii noastre, nu doar conflictul din Ucraina, dar şi aspecte legate de inflaţie (…), creşterea scepticismului şi în zona noastră, în Europa şi mai ales în Europa de răsărit”, a completat Adrian Năstase.

Totodată, Adrian Năstase a subliniat că unele dintre efectele negative ale acestui conflict sunt marcate, până la urmă, în opţiunile românilor legate de Europa, referitor la valori, principiile europene, relaţia cu Rusia, cu China.

„Toate lucrurile acestea ne oferă un orizont de timp şi nevoia unei analize”, a conchis Adrian Năstase.