Veşti bune de pe piaţa europeană a gazelor!

Preţul gazelor în Europa a scăzut sub 900 USD / 1.000 de metri cubi

Pentru prima oară din luna februarie, atunci când a început invazia din Ucraina, preţul gazelor din Europa a scăzut sub 900 de dolari pe mia de metri cubi.

Astfel, preţul futures pentru luna iulie la hub-ul TTF din Ţările de Jos a scăzut luni, 6 iunie, la 894,5 dolari americani pentru 1.000 de metri cubi, sau 80,85 euro/MWh, pe baza cursului de schimb euro/dolar actual.

Potrivit Bursei ICE din Londra, preţul gazului european a scăzut luni sub 900 de dolari la 1.000 de metri cubi în timpul tranzacţionării la bursă pentru prima oară începând cu data de 22 februarie.

Costul gazului natural a scăzut, la sfârşitul zilei de luni, cu 1,7%.

Cutremur pe piaţa energiei din UE, în urma războiului din Ucraina

Potrivit unei analize recente realizate de EFE, războiul declanşat de Vladimir Putin în Ucraina a provocat un adevărat cutremur pe piaţa de energie, ce afectează în principal Europa, unde Rusia este cel mai mare exportator de petrol şi gaze.

Deşi aprovizionarea cu energie înregistra deja costuri ridicate încă de la începutul anului, ca urmare a scumpirii unor materii prime şi a revenirii mobilităţii după pandemie, războiul declanşat pe 24 februarie nu a făcut decât să agraveze situaţia.

Preţurile au fost afectate şi de sancţiunile economice pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei, precum recentul embargou pentru petrolul rusesc exportat pe cale maritimă, la care se adaugă intenţia blocului comunitar de a reduce, gradual, dependenţa energetică de Moscova.

Una dintre materiile prime care a resimţit cel mai mult efectele războiului din Ucraina a fost petrolul, concret petrolul Brent, de referinţă în Europa, al cărui preţ a crescut cu peste 21% începând cu 23 februarie.

Conform datelor ultimului Buletin Petrolier al UE, benzina a atins un preţ mediu de 2,01 euro pe litru, iar motorina de 1,856 euro.

Media înregistrată înainte de invazia rusă era de 1,71 euro la benzină şi 1,591 euro la motorină, ceea ce înseamnă că cei doi carburanţi s-au scumpit cu circa 18% şi, respectiv, 17%.

Gazele naturale ruseşti nu sunt deocamdată obiectul sancţiunilor

O altă materie primă în cazul căreia Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori la nivel mondial şi de care depind o mare parte dintre statele europene este gazul natural, însă Uniunea Europeană nu intenţionează momentan să o includă pe lista de sancţiuni.

Astfel, deşi unele ţări au o dependenţă limitată faţă de gazul rusesc, aşa cum este cazul Spaniei, cu mai puţin de 10% din consumul naţional, altele, precum Germania sau Republica Cehă, ar avea multe probleme dacă ar trebui să înlocuiască gazele ruseşti în termen scurt.

Gigantul rus Gazprom, companie deţinută de stat, a început deja să taie în ultimele săptămâni furnizarea de gaze într-o serie de ţări europene – Polonia, Finlanda şi Bulgaria – fiindcă acestea au refuzat să plătească în ruble.

Din acest motiv, UE şi ţările membre caută noi parteneri comerciali care să le permită să renunţe la gazul din Rusia în iarna viitoare, precum Qatar, SUA, Azerbaidjan sau Algeria.