Vești de ultimă oră la nivel european. Datele de la hub-ul TTF din Amsterdam arată încurajator. Potrivit acestora, prețurile gazelor naturale din Europa sunt o continuă scădere, în contextul în care temerile privind livrările se atenuează, iar vremea rămâne relativ caldă pentru această perioadă.

Astfel, în cursul zilei de luni, cotaţiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au înregistrat o scădere de 6,2%, la 66 de euro pentru un Megawatt-oră. De menționat este faptul că această scădere este pentru a noua zi consecutiv și totodată, este cea mai îndelungată perioadă de scădere din ultimii şapte ani, relatează Bloomberg,

Un impact în acest sens îl au și navele care transportă gaze naturale lichefiate și care se îndreaptă spre Europa. Această mișcare creşte aşteptările că noile livrări vor ajuta la reechilibrarea pieţei, iar vremea blândă diminuează cererea pentru combustibil.

Trebuie menționat faptul că având în vedere volatilitatea ridicată din ultimele luni, preţurile gazelor naturale în Europa au scăzut cu 30% în decembrie, arată sursa citată. Pe de altă parte, pe plan global, exporturile de gaze naturale lichefiate au atins un nivel record luna trecută, arată datele Bloomberg.

Exporturile de gaze lichefiate, la un nivel record

Amintim faptul că principalii exportatori globali – Qatar, SUA şi Australia, şi-au majorat producţia în decembrie, faţă de perioada similară din 2020. În același timp, atenția traderiilor s-a concentrat pe Rusia, pentru a vedea dacă țara condusă de Vladimir Putin este sau nu dispusă să rezerve capacităţi pe gazoducte pentru a livra mai multe gaze naturale Europei în luna ianuarie.

Trebuie menționat faptul că în 2021, exporturile de gaze naturale ale Gazprom către clienţii din afara fostei Uniuni Sovietice au crescut cu 5,8 miliarde metri cubi (bcm), la 185,1 bcm.  De cealaltă parte, exporturile de 185,1 bcm sunt sub nivelul din 2020 şi mai scăzute decât în 2018 şi în 2019, când s-au situat la aproximativ 200 miliarde metri cubi.

Astfel, exporturile de gaze ruseşti spre Europa continuă să fie atent analizate, după ce preţurile au atins luna trecută un nivel record, unii politicieni şi experţi acuzând Gazprom că livrează o cantitate mai mică de gaze pentru a pune presiune pe autorităţi să certifice gazoductul Nord Stream 2.

La rândul său, Gazprom a dat asigurări că îşi îndeplineşte toate obligaţiile contractuale privind livrările spre Europa şi a informat că a majorat exporturile către Germania cu 10,5%, spre Turcia cu 63% şi în Italia cu 20,3%. De menționat este faptul că Gazprom nu furnizează cifre anuale privind exporturile către China. Pe de altă parte, în primele nouă luni a raportat că a livrat statului asiatic 7,1 bcm.