„Este o măsură, pe hârtie, bună, pentru că cetățeanul va rămâne cu un 6% bani în plus în buzunar, dar va produce atât de mult disconfort intelectual și atât de mult deranj pentru a reuși sarcina plății impozitului încât mulți o să spună că mai bine nu-l băgau”, explică Adrian Bența.

Consultantul fiscal crede că un astfel de impozit nu va putea fi aplicat în viitorul apropiat deoarece nici autoritățile nu sunt pregătite să administreze un sistem mai complex și nici populația nu are reflexul de a pune bani la păstrare pentru plata taxelor.

„Consider că este un risc major față de buget și față de cetățean să-i lași cetățeanului impozitul pe care el să-l plătească la anul. În alte state se poate, dar în acele state care au sute de ani de disciplină fiscală. România nu are așa ceva. Discutăm în continuare de salarii foarte mici, care abia ajung pentru subzistență în cazul majorității populației. Prin urmare, în momentul în care i-ai lăsat niște bani mai mulți, chiar dacă el este conștient că va trebui să plătească impozitul, va cheltui pe bunurile necesare vieții acei bani. Ne vom trezi că zeci de mii de persoane vor fi în situația de a fi executate silit pentru că nu vor avea banii să-și plătească acele impozite”, a încheiat Adrian Bența.