Consiliul Concurenţei (CC) a amendat cu 5,2 milioane de lei un număr de 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) care „s-au înţeles” să încalce legislaţia cu privire la repartizarea persoanelor care s-au înscris la două sau mai multe fonduri.

„Administratorii de fonduri de pe Pilonul II, în pofida legii, au modificat legislaţia în ceea ce priveşte modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private. Potrivit legii, cei cu mai mult de două semnături trebuiau să intre întru-un proces de repartizare aleatorie, aşa numita loterie. Practic, administratorii s-au înţeles şi şi-au împărţit în mod egal persoanele cu dublă semnătură”, a declarat, într-o conferinţă, preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.

El a adăugat că instituţia pe care o reprezintă incriminează „această înţelegere” şi a aplicat o amendă de 5,2 milioane de lei (1,22 milioane de euro), sancţiune care vizează 14 administratori.

„Potrivit datelor CC, circa 78.000 de persoane au aderat la mai multe fonduri. Aceştia trebuiau să intre în loterie, şi nu repartizaţi în mod egal între administratori, aşa cum s-a întâmplat. Amenda reprezintă o zecime din valoarea activelor fondurilor administrate de fiecare societate la finele anului 2009”, a precizat Chiriţoiu.

Au făcut schimburi de emailuri

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, activele nete pe Pilonul II se situau la 2,38 miliarde de lei.

Investigaţia CC a început în decembrie 2007 şi a vizat modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private şi posibila înţelegere între administratori cu privire la nivelul maxim al comisionului de administrare pe care urmau să îl practice pe Pilonul II.

„În acest caz, investigaţia, care vizează şase administratori, nu s-a încheiat. Aceşti administatori au făcut schimburi de emailuri şi s-au înţeles să practice nivelul maxim pe care legislaţia îl permite în privinţa comisionului de administrare. Consiliul Concurenţei nu vrea să dea un vot de blam acestei industrii, dar nu poate ignora aspectele anticoncurenţiale care s-au manifestat pe această piaţă”, a spus Chiriţoiu.

În prezent, pe această piaţă mai activează nouă administratori, fiecare gestionând câte un fond.

„În cazul agenţilor care au participat la înţelegere şi care nu mai activează în prezent pe Pilonul II, răspunderea a fost atribuită succesorului legal”, a mai spus preşedintele CC.

SURSA: Mediafax