Administraţia SUA cere o nouă amânare a introducerii reţelei de mare viteză 5G pentru telefoane mobile, invocând potenţiale riscuri pentru aviaţie, relatează Reuters. Secretarul Transporturilor, Pete Buttigieg, şi şeful Administraţiei Aviatice Federale (FAA), Steve Dickson, fac apel la operatorii de telefonie mobilă AT&T şi Verizon, principalele companii din domeniu din SUA, să amâne cu până la două săptămâni lansarea noilor benzi de frecvenţă 5G, programată pentru 5 ianuarie.

Punerea în funcţiune a mai fost amânată o dată, iniţial fiind prevăzută pentru 5 decembrie.

Se cere o nouă amânare

Cei doi oficiali le mai cer companiilor să amâne introducerea serviciului comercial C-Band în jurul anumitor aeroporturi-cheie până la sfârşitul lunii martie pentru a le acorda acestora suficient timp să facă testele şi actualizările necesare.

„Solicităm companiilor dumneavoastră să întrerupă introducerea serviciului comercial C-Band pentru o perioadă suplimentară scurtă de cel mult două săptămâni după data programată în prezent de 5 ianuarie”, se spune în scrisoare.

Într-o scrisoare transmisă vineri, Buttigieg şi Dickson susţin că fără această amânare ar exista riscul unei „perturbări extinse şi inacceptabile” a traficului aerian în special în condiţii de vreme nefavorabilă şi de vizibilitate redusă. Ei mai atrag atenţia că, în caz contrar, avioanele ar putea fi nevoite să direcţioneze zboruri spre alte oraşe sau să anuleze unele zboruri, ceea ce ar produce efecte asupra întregului sistemul de transport aerian din SUA.

Sara Nelson, președintele Asociației Însoțitorilor de bord-CWA, care reprezintă 50.000 de însoțitori de bord la 17 companii aeriene, a numit propunerea Departamentului de transport „mișcarea corectă pentru a implementa cu succes 5G fără a folosi publicul călător (și echipajele) drept cobai pentru două sisteme care trebuie să coexiste în siguranță.”

FAA se teme de interferențe

Administraţia Aviatică Federale se teme că tehnologia 5G ar putea interfera cu anumite dispozitive electronice ale avioanelor. Producătorii de avioane Airbus şi Boeing şi-au exprimat recent „îngrijorarea” în legătură cu posibile interferenţe ale reţelei 5G cu radioaltimetrele aeronavelor.

De partea cealaltă, companiile de telecomunicaţii au cumpărat drepturile de a folosi frecvenţele radio cu miliarde de dolari şi îşi doresc o lansare cât mai rapidă. Cu toate acestea, operatorii care au câștigat spectrul într-o licitație guvernamentală de 80 de miliarde de dolari, au convenit anterior să adopte măsuri de precauție timp de șase luni pentru a limita interferența.