Unul dintre participanții europeni la proiectul Nord Stream 2, Uniper, este în contact cu agențiile oficiale în privința presiunii din partea Statelor Unite și consideră că sancțiunile vor interveni în suveranitatea europeană, a declarat reprezentantul companiei pentru TASS.

„Uniper schimbă în prezent informații cu agenții guvernamentale importante cu privire la reglementarea actualizată a Departamentului de Stat”, a spus compania.

Nu au fost furnizate detalii, invocând confidențialitatea negocierilor. „Uniper regretă faptul că Statele Unite … continuă să încerce să oprească un proiect de infrastructură important, care, în opinia noastră, este important pentru securitatea energetică a Europei. Aceasta este o interferență clară cu suveranitatea europeană”, a spus compania.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat mai devreme că Uniunea Europeană se opune ferm sancțiunilor unilaterale și amenințărilor de sancțiuni din partea Statelor Unite, deoarece acestea afectează interesele companiilor europene, inclusiv gazoductele Nord Stream 2 și Turkstream.
Astfel de măsuri contravin dreptului internațional.

Proiectul Nord Stream 2 include construcția a două linii ale unei conducte de gaz cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania. Momentan, proiectul este 93% complet.

Oprirea proiectului s-a datorat faptului că în decembrie 2019, din cauza sancțiunilor americane, compania elvețiană Allseas a oprit lucrările la construcția conductei, conform tass.com.