Campania de vaccinare din România decurge excelent, se laudă autorităţile, iar unele voci au început să vorbească deja despre momentul în care restricţiile vor fi ridicate în România. Raed Arafat, spre exemplu, a vorbit despre toamna-iarna acestui an drept momentul posibil pentru revenirea la o viaţă cât mai aproape de normalitate.

“Oamenii au obosit să respecte regulile”

Ce spune însă deputatul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre comportamentul românilor şi şansele reuşitei acestei campanii de vaccinare? În primul rând, profesorul subliniază că, la nivelul populaţiei, a început să intervină deja “oboseala pandemică”.

“Există oboseala pandemică, adică oamenii au obosit să respecte regulile. Important este să menţinem vigilenţa autorităţilor. Trebuie să păstrăm aceste câteva măsuri de protecţie fără să cauzăm alte elemente care să provoace iritare. Iritarea poate să se soldeze cu lipsa de respectare a altor măsuri esenţiale.

Nu e nici un pericol ca luni (1 Martie – n.red.) să oferim mărţişoare şi flori. Dar e important ca asta să se facă fără îmbrăţişări şi înghesuială”, a declarat Alexandru Rafila sâmbătă seara, într-o intervenţie la Antena 3.

Există o tulpină românească de COVID-19?

Profesorul Rafila a oferit detalii şi despre circulaţia tulpinii britanice în România, dar şi despre o eventuală mutaţie locală a virusului.

“În ceea ce priveşte preponderenţa tulpinii britanice, nici eu nu am informaţii că sunt mai multe cazuri din cauza ei în România. Sunt convins că această tulpină circulă în toate judeţele din România. În jumătate dintre ele a fost detectată, dar ea circulă în toate. Intervenţiile de sănătate publică trebuie să se desfăşoare peste tot în mod similar.

Nu era vorba despre ea (tulpina românească – n.red.), ci despre o mutaţie semnalată la o tulpină de virus care a circulat şi în România, şi care a fost descoperită prima dată în Scoţia, dar ulterior a mai fost descoperită şi în 34 de ţări.

Această mutaţie poate genera şi o tulpină care este mai puţin neutralizată de vaccinare. Dar nu este nicio problemă de sănătate publică”, a declarat Alexandru Rafila.

Când scapă românii de pandemie şi pot reveni la normalitate?

În intervenţia sa la Antena 3, Alexandru Rafila a dat şi o veste foarte bună milioanelor de români ce s-au săturat de restricţii şi reguli, în contextul pandemiei. O revenire la normalitate ar putea fi foarte aproape.

“Ne aflăm într-o competiţie între viteza bolii şi viteza de vaccinare. Opinia mea este că putem să avem o vară ceva mai liniştită dacă reuşim să păstrăm ritmul de vaccinare. Important este să putem să administrăm până la 100.000 de doze pe zi pentru a putea spera la imunizare.

Ceea ce se va întâmpla peste două-trei luni depinde de ceea ce vom face acum. Dorinţa oamenilor de a se vaccina trebuie păstrată. Când cantităţile sunt mari, şi interesul oamenilor scade, iar acest aspect trebuie avut în vedere.

Crec că scenariul cel mai optimist este spre finalul lunii septembrie. Atunci am putea reveni la normal. Lucrul acesta nu poate fi certificat de nimeni. Nu avem de unde să ştim dacă vor apărea sau nu tulpini modificate, care să acţioneze şi la persoanele vaccinate”, a declarat reprezentantul României la OMS.

Vaccin împotriva COVID-19 doar în 2021?

Alexandru Rafila confirmă faptul că românii vor trebui să se vaccineze din nou împotriva virusului, însă specialiştii vor trebui să decidă dacă va fi nevoie de o vaccinare anuală sau o dată la doi ani, în funcţie de durata imunităţii dobândite. Cât despre vaccinul pe care-l preferă, dacă va avea de ales, Rafila a vorbit despre serul celor de la AstraZeneca.

“Este posibil să facem anual vaccinul sau la doi ani. O să vedem care este perioada în care ai imunitate după vaccinare.

Cel mai bun vaccin este cel pentru care optezi sau cel pe care îl ai la dispoziţie. În momentul de faţă există o anumită stabilitate de opţiune. Curând va apărea probabil şi al 4-lea vaccin. Mi-e foarte greu să spun care este mai bun. Eficacitatea este bună la toate.

Eu m-aş vaccina cu AstraZeneca, dar eu nu sunt în categoria de vârstă care se poate vaccina cu el. Nu există vaccin perfect, aşa că eu m-aş vaccina cu AstraZeneca tocmai pentru că existau comentarii. Nu e tradiţional şi nu este un vaccin pentru persoane de vârsta a doua. Nu există aşa ceva, aşa că nu e nici un fel de problemă.

Oricare dintre ele este eficace. Există o mică proporţie cu oameni care se vaccinează şi nu dobândesc imunitatea”, a mai declarat, sâmbătă seara, Alexandru Rafila.

Sursă foto: INQUAM Photos, Alexandru Prepeliță