Dragoş Damian, CEO-ul Terapia Cluj, declară că o facilitate fiscală care duce la creșterea venitului net este aceea de reducerea graduală, în fiecare an, a contribuției la pensie și la sănătate.

„Reducerea graduală începând din 2027 cu două puncte procentuale a contribuției la pensie și un punct la sănătate în fiecare an, începând cu vârstă de 61 de ani, cu plafonare după 65 de ani. O facilitate fiscală care duce la creșterea venitului net cu sumele din tabel, stimulează retenția și este predictibilă pentru buget (calculul este făcut luând ca bază salariul minim și mediu din 2021-2022)”, spune Dragoş Damian, CEO-ul Terapia Cluj, potrivit ZF.

Este vorba despre 4,5 milioane de români

Potrivit acestuia, mecanismul se poate implementa și acum, dar acesta este „fundamentat pentru Decreței”.

„Desigur, mecanismul se poate implementa imediat, nu trebuie să așteptăm 2027. El este însă fundamentat pentru Decreței pentru că, încet-încet, analiștii economici, presa de specialitate și desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizează cu angoasă că sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuți începând cu 1967. Decrețeii, pentru cei care încă nu știu, sunt Generația X a României, copiii născuți după Decretul – Lege 770 a lui Ceaușescu, astăzi cu vârste cuprinse intre 45-55 ani și, foarte important, cea mai largă pătură demografică a României, circa 4,5 milioane de oameni”, a explicat Dragoş Damian.

CEO-ul Terapia Cluj precizează că există două scenarii pentru „Decreței”.

„Dat fiind că: a) subțierea demografică de după 2030 va reduce numărul de contribuabili care să susțină pensiile, b) vin la scadență din 2026 împrumuturile uriașe luate începând cu 2020 și c) absența industrializării și dependența de importuri împiedică venituri bugetare cu valoare adăugată, se spune că mai există doar 2 scenarii pentru Decreței. Fiecare în parte, sau împreună”, a precizat Dragoş Damian.

„Vi se fură contribuția”

În cazul primului scenariu acesta spune că o soluție este creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, și, potrivit lui Dragoș Damian, nu este decât o chestiune timp.

„Nu este o chestiune de dacă, ci de când. Și asta pentru că toate țările din UE o vor face, dar acolo speranța de viață și speranța de viață sănătoasă sunt cu până la 10 ani mai mari decât la noi”, mai spune acesta.

Al doilea scenariu este acela al democratizării pensiilor, adică nu în funcție de contributivitate ci în sumă fixă la toată lumea.

„În limbaj cu puternic impact emoțional, vi se fură contribuția. Adică pensia nu va veni după nivelul de contributivitate ci în sumă fixă la toată lumea, eventual vor fi câteva niveluri de pensie fixă. Democratizarea are loc prin inginerie inversă în timp ce citiți această opinie, creșterea pensiilor mici, care au avut contributivitate mică și aproprierea lor de cele mari, este democratizare de pensii”, a conchis Dragoș Damian.