Pentru sărbătorile de Crăciun, în Europa „trebuie să învățăm din vara trecută și să nu repetăm ​​aceleași greșeli”, deoarece „relaxarea” măsurilor luate pentru a încetini răspândirea coronavirusului Sars-CoV-2 „prea devreme” sau în măsură excesivă „poate deschide drumul către al treilea val” al pandemiei de COVID-19, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Bruxelles, conform rainews.it

Acorduri de vaccinare cu mai multe companii farmaceutice

Comisia a încheiat acorduri de vaccinare cu mai multe companii farmaceutice, precum AstraZeneca, Sanofi-Gsk, Johnson & Johnson’s Janssen, Pfizer / BioNTech, Curevac și Moderna, în timp ce negocierile cu Novavax sunt încă în curs.

Pentru combaterea pandemiei de COVID-19, „vaccinurile sunt importante, dar vaccinările sunt cele care contează”. „Statele membre trebuie să se pregătească acum, vorbim despre milioane de seringi, lanțuri frigorifice, înființarea de centre de vaccinare, personal instruit care trebuie să fie la fața locului”, a continuat Von der Leyen. „Toate acestea trebuie pregătite: pe scurt, statele membre trebuie să pregătească logistica pentru administrarea a sute de milioane de doze de vaccinare, deoarece acesta este biletul nostru de ieșire din pandemie”.

Va fi un Crăciun diferit

„Am spus cu ceva timp în urmă că va fi un Crăciun diferit. Și da, va fi un Crăciun mai liniștit”, a spus Von der Leyen, subliniind că „este nevoie de solidaritate între statele membre UE”. Un fel de „apel” în vederea summitului european din 10 și 11 decembrie, care are pe ordinea de zi voturile Poloniei și Ungariei asupra bugetului UE: „Există două state membre care și-au exprimat îndoielile” și „calea ușoară de a le rezolva” ar însemna „a recurge la Curtea Europeană de Justiție și a adopta noi reguli”. Condiționalitatea bugetară „va servi pentru a evita încălcările statului de drept, care pun în pericol bugetul Uniunii Europene și nimic mai mult. Trebuie să oferim cetățenilor un răspuns rapid, inclusiv în Polonia și în Ungaria”, a reiterat președintele Comisiei UE.

„S-au înregistrat progrese reale cu privire la diferite aspecte importante legate de aplicarea legii și cooperarea judiciară, coordonarea în domeniul securității sociale, în domeniul mărfurilor, serviciilor și transporturilor. Totuși, există trei chestiuni care pot face diferența între un acord pozitiv și un acord negativ: punctele cruciale pentru partea europeană sunt condiții echitabile, „governance” și drepturi de pescuit”, a spus Von der Leyen. „Având foarte puțin timp la dispoziție, vom face tot posibilul să ajungem la un acord. Suntem pregătiți să fim creativi, dar nu suntem pregătiți să punem la îndoială integritatea pieței unice, principala garanție pentru prosperitatea și bunăstarea europeană”, a concluzionat președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.