Explozia din Rusia de pe 8 august, care a speriat întreaga Europă şi a adus aminte multora de tragedia de la Cernobîl, ar fi avut loc în timpul operaţiunii de recuperare a unei rachete cu propulsie atomică. Racheta se afla pe fundul Oceanului Arctic şi fusese pierdută într-un test anterior, scrie Digi24. Datele privind dintr-un raport al serviciilor americane de informaţii.

„Nu a fost o nouă lansare a armei, ci a fost o misiune de recuperare a unei rachete pierdute în urma unui test anterior”, a declarat o persoană cu cunoştinţe directe despre raport.

„A fost o explozie la bordul uneia dintre navele implicate în recuperare şi asta a cauzat o reacţie în nucleul atomic al rachetei care a condus la o scurgere radioactivă”, potrivit unei alte surse anonime.

Rosatom, agenţia nucleară din Rusia, a confirmat că explozia accidentală s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”, subliniind că proiectele militare vor continua. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, potrivit terminologiei NATO). Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în Severodvinsk, oraş situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.