Alimentele fermentate sunt foarte sănătoase pentru că au un conținut ridicat de probiotice – bacterii benefice pentru tractul digestiv, care echilibrează flora la nivel gastrointestinal. În plus, sistemul imunitar este întărit de un aport mare de probiotice la nivel intestinal.

Numeroase dovezi au arătat până acum că o dietă din care nu lipsesc alimentele fermentate modelează microbiomul intestinal, informează Chicago Suntimes.

După ce au analizat mostre de sânge și scaun ale participanților adulți sănătoși, cercetătorii de la Stanford School of Medicine au descoperit că o alimentație, timp de 10 săptămâni, bogată în alimente fermentate (șase porții pe zi) a dus la îmbunătățiri măsurabile ale diversității microbiomului.

Dar și la scăderi ale markerilor inflamației, sugerând că rezultatul a fost stare imunitară îmbunătățită.

Ce este fermentația?

Acest lucru este remarcabil, deoarece știința a descoperit că oamenii sănătoși au de obicei un microbiom mai divers decât cei care suferă de boli cronice.

Fermentația este un proces în care microorganisme precum drojdia și bacteriile descompun componentele alimentare (zaharurile) în alte produse cum ar fi acizi organici sau alcool. Fermentația a fost folosită în trecut pentru a prelungi termenul de valabilitate a legumele și lactatelor.

Dincolo de beneficiul potențial al microbiomului, fermentația ar putea genera compuși bioactivi.

Ce alimente fermentate ar trebui să consumăm?

Cantitatea optimă de alimente fermentate nu a fost încă determinată. Dar se pare că includerea unuia sau a mai multor alimente fermentate în masa de zi cu zi este bună pentru sănătatea intestinală.

Iată care sunt alimentele fermentate pe care ar trebui să le consumăm pentru a avea un sistem digestiv mai sănătos:

Iaurtul

Fermentația face acest tip de lactate mai ușor de digerat chiar și pentru cei cu intoleranță la lactoză. Asigurați-vă că iaurtul conține culturi vii și active.

Varza murată

Ținută la sare timp de câteva săptămâni, varza fermentează încet. Bacteriile de acid lactic sunt cele care determină fermentarea în cazul verzei murate.

În plus, deși este săracă în calorii, varza murată conține probiotice, fibre, vitamina C și vitamina K din belșug.

Miso

Făcut din boabe de soia întregi, combinate cu bacteriile „starter” koji, sare și orez sau orz, acest condiment sub formă de pastă este grozav când este amestecat în sosuri sau în alte alimente.

Kefirul

Majoritatea mărcilor de kefir conțin un număr mai mare de probiotice decât iaurtul, ceea ce explică aciditatea suplimentară a acestui produs.

Murăturile

Castraveții murați în sare sunt o adevărată bucurie pentru papilele gustative și conțin bacterii probiotice, dar și vitamine și minerale.

Brânza proaspată

Făcută din lapte nepasteurizat, aceasta este bogată în probiotice si face parte din categoria alimentelor fermentate care nu trebuie ocolite.