Aceștia sunt o formă de antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor, inversând sau prevenind oxidarea celulelor, arată Medicalnewstoday. De asemenea, uleiul de măsline ar putea proteja creierul, îmbunătățind memoria și reducând biomarkerii maladiei Alzheimer grație acidului oleic din acest aliment.

Risc redus cu 28% de a muri din cauza demenței

Principala formă de demență este boala Alzheimer), care afectează aproximativ 6,7 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani numai in Statele Unite. Acest nou studiu a constatat că persoanele care consumau o jumătate de lingură de ulei de măsline zilnic aveau un risc redus cu 28% de a muri din cauza demenței, comparativ cu persoanele care nu foloseau ulei de măsline. Studiul a analizat dosarele de sănătate din 1990 până în 2018 pentru 60.582 de femei și 31.801 de bărbați, fără boli cardiovasculare sau cancer. Sănătatea lor a fost urmărită timp de 28 de ani. Înlocuirea unei singure lingurițe de margarină sau de maioneză cu ulei de măsline a fost asociată cu un risc redus cu 8-14% de deces din cauza demenței, potrivit autorilor studiului.

Oleuropeina a redus formarea depozitelor de amiloid

Cercetătorii au constat că oleuropeina, un polifenol care se găsește în niveluri ridicate în uleiul de măsline extravirgin, a redus formarea depozitelor de amiloid, un semn distinctiv al bolii Alzheimer. „Având în vedere că uleiul de măsline este sursa principală de grăsime dintr-o dietă mediteraneană tipică, am fost interesați să examinăm asocierea acestuia cu demența fatală”, a spus dr. Alex Tessier pentru Medical News Today. Un studiu efectuat in 2017 pe animale a descoperit că șoarecii care consumau în mod regulat ulei de măsline păreau să aibă un risc redus de Alzheimer. Cu cercetări suplimentare, în special la oameni, autorii studiului au constatat că uleiul de măsline ar putea deveni, în cele din urmă, un instrument eficient pentru a ajuta fie la prevenirea bolii Alzheimer, fie la încetinirea progresiei acesteia.

Compușii fenolici ajută la neutralizarea radicalilor liberi

Datorită cantității mai mari de antioxidanți cu conținut ridicat de compuși fenolici, uleiul de măsline are numeroase beneficii pentru sănătate. Polifenolii neutralizează radicalii liberi care dăunează celulelor noastre, deci cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine. „Compușii fenolici sunt extrem de buni la neutralizarea radicalilor liberi și, prin urmare, sunt foarte buni antiinflamatori”, spune medicul John Hunnes. „Aceștia ajută celulele să evite mutațiile, știut fiind faptul că radicalii liberi cresc riscul de mutații.” Pe lângă faptul că ne protejează de boli, polifenolii din acest ulei ajută organismul să funcționeze mai eficient. „Uleiul de măsline extravirgin a îmbunătățit funcția de barieră hematoencefalică și conectivitatea funcțională între diferite zone ale creierului la persoanele cu deficiență cognitivă ușoară (MCI), ceea ce ar putea sublinia efectul compușilor fenolici”, susține Dr. Amal Khalil Kaddoumi, profesor la Harrison College of Pharmacy de la Universitatea Auburn.

Cât ulei de măsline ar trebui să consumăm în fiecare zi

O porție zilnică sănătoasă de ulei de măsline constă în două linguri pe zi. Remarcând că anumite studii sugerează un consum între una și 5 linguri pe zi, Kaddoumi a spus: „Îmi sfătuiesc pacienții să țintească cel puțin 3 linguri pe zi pentru sănătatea creierului”.