Un astfel de studiu, din 2022, confirmă faptul că oamenii care consumă cantități mai mari din acest produs de bază al dietei mediteraneene au un risc mai mic de a suferi o serie de afecțiuni grave, inclusiv Alzheimer, boli cardiovasculare și cancer.

După cum scrie Healthdigest, uleiul de măsline este asociat cu îmbunătățirea simptomelor depresive, spre deosebire de o dietă bogată în alte uleiuri, cum ar fi cele de șofran, canola și soia. Principalul motiv pentru care uleiul de măsline este un aliment atât de sănătos se datorează în mare parte polifenolilor săi, o formă de antioxidanți care ajută la prevenirea bolilor, inversând sau prevenind oxidarea celulelor.

Uleiul de măsline poate reduce riscul apariției depresiei

Uleiul de măsline are un rol important în reducerea riscului apariției depresie și în îmbunătățirea sănătății creierului. Cei care trăiesc în zone în care dieta mediteraneană este la ea acasă, cum ar fi Grecia, suferă rareori de depresie, demență sau Alzheimer.

Un studiu publicat în JAMA Psychiatry a constatat că persoanele care trăiesc într-o zonă mediteraneană, unde se consumă ulei de măsline, au cele mai puține cazuri de depresie severă, precum și o durată de viață mai lungă.

Uleiul de măsline ajută la prevenirea apariției bolii Alzheimer

Uleiul de măsline este un element de bază al dietei mediteraneene. Un studiu din anul 2006 sugerează că respectarea dietei mediteraneene poate să reducă riscul apariției bolii Alzheimer. În plus, un studiu din 2018 a descoperit că dieta poate ajuta la încetinirea apariției acestei maladii.

În ceea ce privește beneficiile, un studiu din 2021 sugerează că acesta ar putea juca un rol în reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer.

Oleuropeina a redus formarea depozitelor de amiloid, un semn distinctiv al bolii

Cercetătorii observă că oleuropeina, un polifenol care se găsește în uleiul de măsline extravirgin, a redus formarea depozitelor de amiloid, un semn distinctiv al bolii Alzheimer. Un studiu efectuat in 2017 pe animale a descoperit că șoarecii care consumau în mod regulat ulei de măsline păreau să aibă un risc redus de a dezvolta boala Alzheimer.

Cu cercetări suplimentare, în special la oameni, autorii studiului au constatat că uleiul de măsline ar putea deveni, în cele din urmă, un instrument eficient pentru a ajuta fie la prevenirea bolii Alzheimer, fie la încetinirea progresiei acesteia.

Risc mai mic de deces din cauza unei boli neurodegenerative

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat zilnic cele mai mari cantități de ulei de măsline (aproximativ 9 grame sau puțin mai puțin decât o lingură) aveau un risc cu 19% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și un risc cu 17% mai mic de deces din cauza cancerului.

De asemenea, aceste persoane au avut un risc cu 29% mai mic de a muri din cauza unei boli neurodegenerative, precum Alzheimer, și un risc mai mic cu 18% de deces din cauza unei boli respiratorii.