Cercetări recente publicate în ACS Chemical Neuroscience arată că substanțele chimice extrase din florile de hamei pot să inhibe aglomerarea proteinelor beta amiloide, asociată cu boala Alzheimer, potrivit Thebrighterside. Între timp, un alt studiu a descoperit că nicotinamida ribozida, un supliment alimentar, ar putea trata cu succes maladia Alzheimer.

Alzheimer este o boală neurodegenerativă debilitantă, adesea marcată de pierderi de memorie și modificări de personalitate, care apare mai ales la adulții în vârstă. Dificultatea în tratarea bolii este decalajul de timp dintre începutul proceselor biochimice subiacente și apariția simptomelor.

Asta înseamnă că leziunile ireversibile ale sistemului nervos apar înainte ca cineva să-și dea seama că poate avea boala. În consecință, strategiile preventive și terapiile care pot interveni înainte de apariția simptomelor prezintă un interes din ce în ce mai mare.

Nicotinamida ribozidă se găsește în lapte, drojdie și bere și în cantități mai mari din proteinele din zer

Doi cercetători de la Universitatea din Delaware și de la Institutul National pentru Îmbătrânire au descoperit ca nicotinamida ribozida (NR), un supliment alimentar natural, poate intra în creier. Acest lucru este semnificativ deoarece sprijină teoria conform căreia NR poate modifica metabolismul căilor biologice relevante implicate în bolile neurodegenerative precum Alzheimer.

Această descoperire fost publicată recent în Aging Cell. NR este transformat în nicotinamidă adenin dinucleotidă (NAD+), esențială pentru repararea celulară și repararea ADN-ului deteriorat. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem treptat NAD+, iar această pierdere este legată de obezitate și de obiceiurile proaste ale stilului de viață, cum ar fi fumatul.

Nicotinamida ribozidă se găsește în lapte, drojdie și bere și în cantități mai mari din proteinele din zer. Cu toate acestea, nu se poate spune dacă NR din aceste surse poate crește nivelurile de NAD+ din creier. Lucrările lui Martens asupra NR sugerează că creșterea nivelului de NAD+ ar putea fi un tratament viabil pentru bolile neurodegenerative precum Alzheimer.

NR poate avea un efect mai mare asupra persoanelor cu deficiențe cognitive

NR crește nivelurile de NAD+ din sânge, iar în studiul inițial, a fost observată o scădere a tensiunii arteriale la persoanele care aveau tensiune arterială ridicată. Cu toate acestea, nu se știa dacă NR ar putea ajunge la alte țesuturi din organism pentru a avea un efect terapeutic real. Măsurarea nivelului de NAD+ din creier este o provocare. Există tehnici emergente, cum este un RMN, dar sunt costisitoare și dificil de efectuat.

Martens și colegii săi au măsurat NAD+ direct în particule minuscule numite vezicule extracelulare, care au provenit din neuroni și au ajuns în sânge. Aceste vezicule extracelulare oferă biomarkeri pe bază de sânge pentru tulburările creierului și servesc ca o „biopsie lichidă” a neuronilor, oferind cercetătorilor o privire asupra a ceea ce se află în interiorul lor.

Probele din studiul clinic inițial au arătat că nivelurile de NAD+ au crescut în aceste vezicule după șase săptămâni. Martens și Kapogiannis au descoperit că există o corelație între biomarkerii neurodegenerativi și o modificare a NAD+.

Martens conduce în prezent un studiu de 12 săptămâni care implică NR la adulții în vârstă cu deficiențe cognitive ușoare pentru a determina dacă consumul crescut de NR are un efect mai mare asupra persoanelor cu deficiențe cognitive.