Asociația Marilor Distribuitori subliniază faptul că toți membrii săi au respectat cu fidelitate Acordul voluntar de reducere a prețului cu amănuntul al laptelui.

Asociația declară că incapacitatea de a respecta acest angajament nu ar trebui să fie folosită ca bază pentru a exclude posibilitatea unui acord voluntar mai amplu privind produsele alimentare esențiale.

„Toţi membrii AMRCR au respectat cu stricteţe Acordul Voluntar privind scăderea la raft a preţului la lapte proaspăt produs românesc, 1,5% – 3,5% grăsime, convenit sub patronajul Guvernului.

În luna aprilie a fost agreat – sub patronajul Guvernului – un Acord Voluntar, la care au participat retaileri, procesatori si fermieri, prin care a fost convenit ca marile reţele comerciale să reducă cu minim 10% preţul la raft al produsului lapte românesc proaspăt – de 1 litru – de aşa maniera încât acesta sa scadă sub 7 lei, cu începere de la 1 mai 2023, pentru o perioadă de 6 luni.

Toţi membrii AMRCR au respectat cu stricteţe angajamentul asumat, acest fapt fiind certificat şi în cadrul întâlnirilor săptămânale ale Grupului de monitorizare organizat la Ministerul Agriculturii – condus de Ministrul Agriculturii în funcţie la momentul respectiv – şi la care a participat şi Consiliul Concurenţei”, se menţionează în comunicat.

Nivel ridicat de dedicare și responsabilitate

Conform informațiilor furnizate, membrii AMRCR au demonstrat un nivel ridicat de dedicare și responsabilitate. Aceștia nu au fost informați cu privire la nicio consecință negativă rezultată din respectarea angajamentului și nici acțiunile lor nu au creat impresia că nu au reușit să onoreze acordul voluntar, așa cum s-a convenit.

„Având în vedere cele de mai sus, folosirea motivării că nu am fi respectat Acordul Voluntar de la lapte este una care nu are acoperire în realitate şi nu poate fi invocată ca argument pentru a elimina opţiunea unui Acord Voluntar mai extins pentru alimentele de bază”, subliniază sursa citată.

Scăderea prețurilor la alimente va împovăra producătorii

În ceea ce privește prețurile alimentelor de bază, Federația Pro Agro a solicitat implicarea în discuții a reprezentanților producătorilor și ai industriei alimentare, invocând îngrijorarea membrilor că orice scădere a prețurilor la alimente va împovăra în mod disproporționat producătorii.

„Federaţia Naţională Pro Agro îşi manifestă îngrijorarea în contextul discuţiilor viitoare între Guvern şi reprezentanţii retailului cu privire la preţurile practicate de aceştia la alimentele de bază. Considerăm că la aceste discuţii trebuie să participe în mod obligatoriu şi reprezentanţii organizaţiilor reprezentative din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe.

De asemenea, considerăm că o asemenea discuţie trebuie tratată cu maximă importanţă şi maturitate, întrucât este una foarte sensibilă existând încercări similare de reducere a preţurilor iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România deşi tocmai aceştia ar fi trebuit să fie protejaţi”, se preciza într-o scrisoare deschisă semnată de Ionel Arion, preşedintele Pro Agro, şi trimisă, în urmă cu trei zile, premierului Marcel Ciolacu.

Costul de achiziție de la producători este mai mic decât costul de producție

Potrivit declarației federației, în structura prețurilor produselor agroalimentare, costul de achiziție de la producători este adesea mai mic decât costul de producție, ceea ce duce la vânzări în pierdere. Această situație este atribuită poziției dominante a sectorului de vânzare cu amănuntul, care constituie aproximativ 85% din comerțul modern.

„În aceste condiţii, având în vedere experienţe similare precum reducerea preţului la lapte, ne manifestăm îngrijorarea că o eventuală scădere a preţurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători şi implicit de către bugetul de stat, afectate fiind fermele comerciale care sunt contributori la buget. Menţionăm că este specific actului de comerţ dezechilibrat în favoarea retailului, ca orice reducere sau plafonare a adaosului comercial să fie în fapt trecută în sarcina producătorului, ori acesta vinde deja în pierdere. Pentru aceste motive insistăm ca la masa acestor discuţii să participe şi reprezentanţii producătorilor şi industriei alimentare, riscul ca reducerile să fie suportate de aceştia din urmă este unul neacceptabil”, sublinia sursa citată.

Scăderea prețurilor nu îi va afecta pe producătorii români

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat vineri că scăderea prețului la produsele alimentare de bază nu va afecta producătorii români. De asemenea, el și-a exprimat preferința de a nu pune în aplicare o lege, dar a precizat că aceasta va fi adoptată dacă se va considera necesar.

„Lăsaţi-ne să terminăm toate discuţiile din interior şi vom veni cu soluţia. Eu îmi doresc un acord pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa. Nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ. Dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu act normativ. Producătorii români nu vor fi afectaţi. (…) Acordul este acord, cine îl încalcă, atunci folosim instrumentele guvernului, care se numesc acte normative”, a arătat Ciolacu.