Mama lui Traian Băsescu se numea Elena Băsescu sau „tanti Jenica”, cum îi spuneau apropiaţii. Aceasta s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani, în toamna anului 2010.

Tanti Jeni era o femeie simplă şi locuia într-un apartament modest din cartierul Km 4 – 5 din Constanţa. Mama fostului șef al statului s-a născut în localitatea Basarbi și provenea dintr-o familie numeroasă, care avea nouă copii.

La vârsta de doar 20 de ani, Elena Băsescu s-a căsătorit cu Dumitru, un fost muncitor, recrutat de Partidul Comunist Român pentru cariera militară.

După căsătorie, Elena şi Dumitru au făcut doi copii, Mircea şi Traian, născut în anul 1951.

Au locuit în trei orașe

Familia Băsescu a avut o viață destul de palpitantă. Aceștia au locuit în Iaşi, Bacău şi mult mai târziu în Constanţa. În anul 2002, mama fostului președinte a rămas văduvă.

Viața Elenei nu a fost una ușoară, aceasta a fost operată de cancer la sân la Institutul Oncologic Alexandru Trestiorean”, din Capitală, iar Traian Băsescu susținea la acea vreme că va avea grijă singur de mama sa, cei doi fiind foarte apropiați.

„Am eu grijă de mama mea. Mama e acasă la mine”, spunea Băsescu.

Traian Băsescu a fost distrus

În perioada în care starea de sănătate a mamei sale se agrava, Traian Băsescu, fiind președinte la vremea aceea, se afla la Bruxelles, la summit-ul Uniunea Europeana – Asia. Acesta a venit de urgență în țară, aproape de miezul nopții pentru a-și vedea mama.

„Puiul mamii, să nu mă lași”, au fost ultimele cuvinte ale mamei lui Băsescu.

Tanti Jeni s-a stins din viață sub ochii măicuței Ioana, de la manastirea Techirghiol, cea care a îngrijit-o în ultimii ani de viață și care i-a ținut lumanarea până în ultimul moment.

Totodată, măicuța Ioana a fost cea care l-a anunțat pe Mircea Băsescu că mama sa a încetat din viață, acesta anunțând și restul rudelor.

Traian Băsescu era atât de apropiat de mama sa, încât i-a scris și câteva versuri după ce aceasta s-a stins din viață.

„[…] Casa era pustie şi cernită Şi ai plecat încet, spre cimitir, Ca să aşezi în ţărâna încă proapsăt răvăşită Un trandafir, trei lacrimi şi-un sărut, La capul mamei ce murise tristă, Cu gândul la copilul ce-a crescut”, sunt doar o parte din rândurile scrise de fostul șef al statului.