Aproape două milioane de pensionari nu vor primi bani în plus în septembrie

În urma implementării noii formule de calcul pentru pensii, aproape două milioane de pensionari români se confruntă cu o perspectivă sumbră: majorare zero la pensie în septembrie 2024. Această situație survine ca rezultat al ajustărilor aduse de noua lege a pensiilor, care elimină anumite avantaje din formula de calcul.

Potrivit noii formule de calcul, cei care au ieșit la pensie în ultimii 3-4 ani, între 2020 și prezent, au beneficiat de un indice de corecție de 1,41. Această categorie de pensionari, în principal bărbați, nu vor primi nicio creștere la pensie, dar nici o scădere. Pentru aceștia, pensia rămâne la același nivel.

Situația se complică și mai mult pentru cei care nu au acumulat puncte de stabilitate și pentru cei care au ieșit la pensie cu un număr redus de ani de muncă, între 15 și 25 de ani. Aceștia nu vor beneficia de majorări la pensie conform noii legi.

Profesorul Anton Hadăr a explicat că pensiile vor deveni mai egale, în sensul că la puncte egale, pensiile vor fi egale. De asemenea, cei care primesc deja pensii minime nu vor avea nicio creștere suplimentară.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că la puncte egale vor fi pensii egale. Apoi, mai sunt cei care sunt în zona pensiei minime. Acolo foarte mulți nu vor lua absolut nimic, pentru că ei deja sunt întreținuți.

Este un articol în lege că nicio pensie nu scade, rămâne cu pensia favorabilă în plus.

Apoi, la cei cu grupe de muncă, dar unii dintre ei, nu toți. Acolo nu crește pensia, decât dacă au avut și ei iarăși puncte de stabilitate, dacă au avut ani de muncă”, a explicat prof. Anton Hadăr, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

Formula de calcul pentru pensii

Formula de calcul pentru pensii, conform noii legi, este următoarea:

Calculul pensiei = Valoarea punctului de referință (VPR) x Numărul total de puncte

Valoarea punctului de referință (VPR) este stabilită la 81 de lei, iar numărul total de puncte este suma punctelor contributive, punctelor de stabilitate și punctelor pentru perioadele asimilate și necontributive.

Punctele de necontributivitate sunt atribuite pentru anii în care persoana a fost în armată, în șomaj sau a urmat studii superioare, fiecare an fiind evaluat la 0,25 puncte. În timp ce punctele de contributivitate sunt acordate pentru anii în care persoana a contribuit la sistemul de pensii, fiecare an fiind evaluat la un punct.