Economistul Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice, a transmis, luni seară, în direct la TV, că pe final de an, inflaţia totală din anul 2022 să fie undeva la 20%. Practic, în acest mod, la final de an, în decembrie, milioane de români vor avea pensiile tăiate cu 20%. Acesta atrage atenția că majorarea de 11% anunțată de Guvern face ca acele pensii să fie tăiate mai puţin din ianuarie 2023.

Se micșorează pensiile în România. Adevărul crunt a fost făcut public: Vom avea pensiile tăiate cu 20%

Profesorul a făcut un calcul matematic, folosind algebra de clasa a patra.

”Să o spunem direct şi cu matematică de clasa a 4, cu algebră, nu cu economie. În momentul în care tu ai inflaţie, înseamnă că puterea de cumpărare a monedei tale scade. Adică, tot ceea ce este exprimat în leu cumpărăm mai puţin datorită inflaţiei. Anul acesta, avem o inflaţie undeva la 15 sau 16% acum, dar cele mai mari creşteri de preţuri România le înregistrează în ultima parte a anului, când începe să dispară efectul producţiei de vară”, a explicat Cristian Păun în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

Inflația va crește până la finalul anului

Profesorul Cristian Păun spune că inflația va atinge pragul de 20% pe finalul lui 2022. Totuși, acesta a mai atras atenția că pensionarii din România folosesc banii doar pentru achitarea facturilor, a medicamentelor și a mâncării.

”O să vedem foarte lejer, din punctul meu de vedere, inflaţie în jur de 20%, pentru că nu am ajuns încă în faza de platou, de temperare a preţurilor, mai ales că vin din spate preţuri de producţie, am văzut şi creşteri de 70 sau 80%. Ceea ce înseamnă că există şanse mari ca, pe final de an, inflaţia per total în anul 2022 să fie undeva la 20%, pe un coş de consum care include foarte multe bunuri şi care pentru pensionari este irelevant”, a explicat acesta, adăugând că ”pensionarul nu face altceva cu banii decât îşi plăteşte întreţinerea, curentul, medicamentele şi mâncarea”.

Profesorul universitar a mai atras atenția că pentru milioane de persoane în vârstă inflația este cu mult peste cea anunțată de INS, motiv pentru care inflația din prezent taie pensiile cu 20%. În plus, majorarea de 11% va acoperi doar o parte din pierderile înregistrate în ultimul an.

”Pentru ei, inflaţia este deja mult peste ce anunţă INS-ul, dar noi nu avem nişte calcule, aceasta este o altă tară a instituţiilor publice. Noi ar trebui să avem un coş de consum al săracilor, un coş de consum al pensionarilor, pentru că noi le dăm nişte bani din buget, şi ar trebui să ştim şi noi cum arată un coş de consum al pensionarilor”, a mai explicat profesorul universitar.

Practic, Păun a explicat că ”pensiile vor fi majorate e complet greşit, pentru că în momentul de faţă, inflaţia de 20% taie pensiile”.

”Deci la final de an, vom avea pensiile românilor tăiate cu 20%. Faptul că Guvernul vine şi le majorează cu 11%, asta face ca acele pensii să fie tăiate mai puţin”, a conchis specialistul.