În prezent, Cristian Păun susține ferm că taxa pe zaharicale este o dovadă a dispărării a unui guvern fără soluții eficiente pentru criza economică actuală. Potrivit spuselor sale, coaliția actuală reactivează „soluțiile vechi” cu care poporul român s-a confruntat ani de zile în trecut.

„Scoase din sertarul socialiștilor democrați, suflate de praf, reîncălzite și vârâte sub nasul unui prim-ministru afon complet în privința economiei. Și consiliat extrem de slab, dacă este consiliat. Țopăiala fiscală a devenit adevărată ciuleandră fiscală. Haos, nu alta. Socialiștii caută în disperare victime pe care să le înfiereze și să le taxeze pe potrivă.

Ne amăgesc că noi nu vom plăti aceste taxe, că nu noi suntem victimele finale, ci doar acei ”ticăloși”, ”speculanți” sau ”bogătani” care trebuie să scoată mai mult din buzunar. Nimic mai fals”, a scris sâmbătă, 11 iunie, Cristian Păun pe contul său de Facebook.

Cristian Păun susține ferm că o acciză pe zahăr ar fi mai potrivită

Cristian Păun a explicat că noua taxă a fost impusă doar companiilor multinaționale, însă, din punctul său de vedere, o soluție eficientă ar fi fost taxarea zahărului pe frabrică sau la intrarea în România întrucât avem zahăr din import.

„Una dintre ”soluții” este taxa suplimentară pe produsele care conțin zahăr în exces. Sunt vizate, evident, doar anumite produse, cele realizate de companii multinaționale. Zahăr mult avem și în gem sau dulceață. Avem și în miere. Avem și în langoșii cu gem de la târgurile tradiționale.

Și în cozonacul secuiesc. Și în țuică. Chiar și în pâine, în anumite sortimente foarte dulci. Nu vor intra la taxare, sunt sigur. Vor fi scoase din pălărie anumite produse și anumite companii care le livrează și dă-i cu taxarea pe ele.

Dacă tot e nociv zahărul, de ce nu taxăm zahărul la fabrică sau la intrarea în țară (dacă vine din import)? O acciză pe zahăr ar fi mai potrivită, dacă tot avem ceva cu ”moartea albă”. Dar… nu. Noi avem ce avem cu multinaționalele de vând porcării cu zahăr mult în ele”, a completat analistul financiar.

În final, taxele suplimentare vor fi plătite de cetățenii români

Spre final, acesta a avertizat că taxele suplimentare vor fi plătite tot de cetățenii români, care vor scoate din buzunar mai mulți bani pentru anumite produse, continuând să crească astfel cheltuielile zilnice.

„În final, tot noi vom plăti aceste taxe în plus pe orice. Pe lângă inflație, vom scoate din buzunar bani mai mulți pentru proprietățile noastre (creștere cu 60% a taxelor pe proprietate), pe afacerile noastre (ca să vinzi ceva în România va trebui să scoți din buzunar un procent din vânzări, ai sau nu ai profit), pe consumul de anumite produse (tutun, produse ce conțin zahăr).

Cheltuielile vor continua să crească, mai ales dacă se va da drumul la spirala inflație-salarii în sectorul bugetar, foarte probabil în lunile care urmează. Deja a început dar doar pentru unele dintre ministerele din coaliție, știm cu toții care.

Toate aceste taxe în plus se vor topi fără să producă un kilometru de autostradă, fără să adauge un plus de calitate la educație sau sănătate. Vor conserva doar bunăstarea specialilor din sistem. Și… cam atât.

Măcar de-ar rămâne zaharicalele ieftine. Să ne mai îndulcim amăreala până la alegerile următoare! Ce poftă mi-a făcut postarea asta de un ceai de zahăr ars”, a adăugat Cristian Păun.