Oțetul de mere a fost folosit de zeci de ani pentru proprietățile sale antibacteriene și vindecătoare.
Iată care sunt cele mai importante beneficii pe care oțetul de mere le aduce organismului, potrivit Health.com.
1. Conține antioxidanți
Oțetul de mere este o sursă de antioxidanți precum flavonoide, acid galic, acid ferulic, acid cafeic și catechine. De asemenea, conține o gamă largă de vitamine și minerale, inclusiv beta-caroten, vitamina E și vitamina C.
Bacteriile cu acid acetic, implicate în procesul de fermentație, sporesc activitatea antioxidantă. Ele transformă alcoolul în acid acetic, care influențează proprietățile antiinflamatoare ale oțetului.
2. Poate reduce nivelul de zahăr din sânge
Cercetările sugerează că oțetul de mere, consumat la intervale de patru și opt săptămâni poate reduce nivelul de zahăr din sânge la persoanele supraponderale sau obeze. Cele mai semnificative rezultate au apărut după 12 săptămâni de utilizare constantă, în special la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Chiar dacă sunteți sănătos, s-a descoperit că oțetul de mere ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Cercetările arată, de asemenea, că poate ajuta la scăderea HbA1C (un marker cheie al controlului pe termen lung al zahărului din sânge)
3. S-ar putea să scadă pofta de mâncare
Fluctuațiile zahărului din sânge pot intensifica pofta de mâncare. Când glicemia crește, poate declanșa pofta de carbohidrați simpli și dulciuri pentru a compensa pierderile energetice.
Oțetul de mere conține acid acetic, care s-a dovedit că întârzie golirea gastrică (procesul de mutare a alimentelor din stomac în intestinul inferior) și încetinește absorbția zaharurilor. Acest lucru poate duce la o glicemie mai stabilă.
4. Poate ajuta la reducerea colesterolului
Ar putea ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea colesterolului total și la scăderea trigliceridelor, ajutând la gestionarea generală a colesterolului. Un studiu a constatat că aceste efecte au fost semnificative la pacienții cu diabet de tip 2.
5. Poate ajuta la pierderea în greutate
Unele cercetări sugerează că oțetul de mere poate sprijini eforturile de scădere în greutate. Deși cercetarea este limitată, rezultatele sunt promițătoare.
Un studiu care a implicat 120 de persoane supraponderale și obeze a examinat efectele consumului de oțet de mere, timp de 4-12 săptămâni. Participanții au consumat fie 5, 10 sau 15 mililitri de oțet, zilnic. Rezultatele au arătat reduceri semnificative ale greutății corporale, grăsimii corporale, nivelurilor de zahăr din sânge, trigliceridelor și colesterolului general după 12 săptămâni.
6. Ar putea ajuta la ameliorarea PCOS
Sindromul ovarului polichistic (PCOS) este o tulburare care afectează sistemul reproducător și factorii metabolici care pot afecta greutatea corporală și reglarea zahărului din sânge. Este frecvent asociat cu obezitatea și rezistența la insulină.
7. Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale
Deși cercetările sunt limitate, oțetul poate afecta tensiunea arterială. O analiză a cercetării care a inclus participanți cu diabet zaharat de tip 2, obezitate și niveluri ridicate de lipide a arătat reduceri ale tensiunii arteriale sistolice (TAS) și tensiunii arteriale diastolice (DBP) cu doze de 30 de miligrame de oțet.
Aceste descoperiri sugerează că oțetul ar putea fi o terapie complementară utilă pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
8. Este un aliment fermentat
Alimentele fermentate, cum ar fi oțetul de mere crud, nefiltrat, pot conține bacterii bune care susțin imunitatea, sănătatea intestinală și reduc inflamația. Cu toate acestea, în comparație cu alte alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, oțetul de mere nu este o sursă semnificativă de probiotice.