Într-un interviu acordat la Realitatea Plus, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a vorbit despre situația reală a pensiilor din România. Totodată, el a lansat un set de acuzații grave la adresa lui Marius Budăi, actualul ministru al Muncii.

Acesta susține că ministrul nu are suficiente argumente să ceară mai mult pe lângă procentul de 9,4% privind bugetul de pensii. Mai exact, Cristian Ghinea susține că bugetul alocat pentru pensii este mai mult decât România poate cheltui în mod real.

„Acest procent de 9.4 la sută este mult peste ceea ce noi cheltuim în mod real. Aici se gripează dl Budăi, că nu are argumente. Ce argumente, să spui că nu-ți convine 9.4%? Când tu n-ai dat nici măcar de 9%, vor râde efectiv oamenii ăia de la Comisie, că sunt niște oameni care se uită pe cifre”, a spus acesta, pentru sursa citată.

Totodată, el a abordat și subiectul pensiilor speciale. Fostul ministru al Fondurilor Europene susțiine că membrii Comisiei Europene știu foarte bine câți bani cheltuie România atât pentru pensiile de rând cât și pentru pensiile speciale.

Cum poate fi blocat, de fapt, PNRR-ul

În acest sens, el a precizat că în cazul pensiilor speciale este foarte greu să fie calculate, iar acest motiv ar putea fi suficient astfel încât PNRR-ul să fie blocat.

Cristian Ghinea a amintit și de declarațiile făcute de Marius Budăi pe vremea când era ministru și vorbea despre un procent de 7,3%, adăugând că situația de acum este una aberantă.

„Oamenii ăia știu, aia știau mai bine decât noi cât cheltuim la pensii și cât sunt pensiile speciale, apropos. Și asta e altă chestie… pensiile speciale sunt plătite prin diverse bugete, e foarte greu să le calculezi. Este un serios semnal de alarmă pe care îl trag, se poate bloca PNRR din cauza pensiilor speciale!

Este aberant că acum dl Budăi, care atunci când era ministru, că a fost ministru acum câțiva ani, știți cât a dat dl ministru la pensii atunci? 7.3 la sută. Și acum vine și spune că nu se descurcă cu 9,4 la sută. Este o aberație”, a mai spus Cristian Ghinea, la Realitatea Plus.