PSD reacționează la acuzațiile privind deficitul bugetar

PSD a transmis un comunicat prin care denunță ceea ce consideră o tentativă de dezinformare a publicului. Potrivit formațiunii, afirmațiile care indică un presupus impact negativ al guvernării PSD asupra deficitului bugetar actual sunt nefondate.

Social-democrații resping ideea că ar fi lăsat o „moștenire grea”, pe care actuala guvernare ar fi obligată să o gestioneze prin măsuri de austeritate.

Partidul subliniază că nu a condus singur guvernul nici în 2024 și nici în anii anteriori. Astfel, susține că orice încercare de a atribui integral PSD-ului problemele economice actuale este incorectă și lipsită de onestitate politică.

Comunicarea internă din coaliția de guvernare este esențială în acest context, mai ales în fața deciziilor dificile privind bugetul de stat.

Situația economică preluată de PSD în 2021

Reprezentanții PSD reamintesc că, la momentul intrării în guvernare, în 2021, deficitul bugetar era deja la un nivel ridicat.

Conform datelor prezentate, acesta se situa la 7,1% din PIB, în scădere față de 9,2% înregistrat în anul 2020. Această situație a fost cauzată, susține PSD, de efectele unor guvernări anterioare, caracterizate de împrumuturi excesive și dobânzi ridicate.

Documentul mai menționează că datoria publică a crescut cu peste 13% din PIB în timpul acelor guvernări. De asemenea, dobânzile achitate de stat au crescut semnificativ în 2022, de la 18 miliarde de lei la 29 de miliarde.

O bună parte a împrumuturilor contractate în perioada 2021-2024 au fost destinate rostogolirii datoriilor mai vechi, și nu finanțării unor cheltuieli noi.

PSD-logo
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

„PSD denunță tentativa de manipulare a opiniei publice prin aserțiunea că problemele bugetare din prezent ar fi fost provocate de deficitul înregistrat anul trecut.

Este o distorsionare rudimentară a realității, prin invocarea unei aşa-zise ‘grele moșteniri’ menite să justifice măsurile de austeritate din prezent.

În primul rând, PSD nu a guvernat singur, nici în 2024 şi nici în anii anteriori. Deci, invocarea ‘grelei moșteniri’ ce ar proveni de la o guvernare din care ai fost parte este total inadecvată şi chiar dezonorantă.

PSD reamintește că în momentul intrării la guvernare, la finalul anului 2021, deficitul bugetar era de 7,1% din PIB (după 9,2% în 2020), ca urmare a dezastrului economic şi a dobânzilor împovărătoare la împrumuturile iresponsabile din timpul guvernărilor de dreapta, atunci când datoria publică a crescut cu peste 13% din PIB”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit documentului PSD, ca urmare a împrumuturilor, dobânzile plătite ulterior de guvern au crescut cu 61%, de la 18 miliarde în 2021 la 29 de miliarde în 2022, ceea ce a pus o presiune enormă pe deficitul bugetar, iar jumătate din împrumuturile din guvernarea PSD-PNL au fost folosite pentru a rostogoli datoriile făcute anterior”, se menționează în comunicat.

Tensiuni sociale și cheltuieli bugetare suplimentare

Pe fondul acestor dificultăți economice, PSD susține că a fost nevoit să administreze o situație tensionată și complexă.

Guvernarea social-democrată a coincis cu proteste ample în sectorul educației și cu multiple solicitări din partea sindicatelor. Acestea au vizat majorări salariale și acordarea de beneficii suplimentare pentru anumite categorii de angajați din sectorul public.

În ciuda acestor presiuni, PSD afirmă că a reușit să mențină o direcție responsabilă în gestionarea economică.

Partidul subliniază că fondurile atrase prin împrumuturi au fost utilizate pentru proiecte de dezvoltare, având ca scop îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și consolidarea economiei naționale.

„În pofida acestor dificultăți, guvernul condus de PSD a reușit să asigure o gestionare responsabilă a economiei, iar banii împrumutați în această perioadă au fost folosiţi pentru dezvoltarea României şi în beneficiul cetățenilor”, mai spun social-democrații.

Reforma pensiilor, în centrul disputelor politice

Un alt punct invocat de PSD este reforma sistemului de pensii realizată în 2024. Partidul afirmă că aceasta a reprezentat cea mai amplă schimbare socială din ultimele decenii.

Măsurile luate au fost aplicate în colaborare cu instituții internaționale, precum Banca Mondială și Comisia Europeană.

PSD atrage atenția asupra faptului că toate partidele aflate la guvernare, inclusiv PNL, USR și UDMR, au susținut această reformă.

Recalcularea pensiilor a fost inclusă în jaloanele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce arată că majorările nu au fost o decizie unilaterală a PSD.

„Nu în ultimul rând, anul trecut a avut loc cea mai amplă reformă socială din România, care a pus baze echitabile pentru toate pensiile din sistemul public.

Iar cei care insinuează că majorările de pensii ar fi fost iresponsabile să ţină cont că această reformă a fost realizată în colaborare directă cu Banca Mondială şi Comisia Europeană şi a fost asumată politic de toate partidele aflate acum la guvernare, inclusiv de PNL, USR şi UDMR, care au introdus recalcularea pensiilor ca jalon în PNRR”, se mai menționează în documentul PSD.

Noi măsuri anunțate în coaliția de guvernare

Pentru perioada următoare, PSD pregătește o serie de propuneri care vor fi discutate în cadrul coaliției. Printre acestea se numără reducerea drastică a privilegiilor și eliminarea sinecurilor din aparatul de stat. Formațiunea consideră că astfel de măsuri trebuie să vizeze în primul rând conducerea instituțiilor publice.

„PSD va propune în coaliție, în perioada următoare, o serie de măsuri consistente care va cuprinde o tăiere drastică a privilegiilor şi sinecurilor. Trebuie acționat de sus în jos, dacă vrem să trecem cu bine peste această perioadă dificilă pentru economia României”, se mai spune în comunicatul Partidului Social Democrat.

În acest context, partidul reafirmă importanța stimulării economiei și protejării puterii de cumpărare a populației.