Departamentul Agriculturii din SUA a anunțat retragerea din magazine a unei cantități de aproximativ 58.281 de kilograme de carne de vită tocată din cauza posibilei contaminări cu E. coli.

Unele produse pot fi contaminate cu E. coli producătoare de toxina Shiga (STEC) O103

American Foods Group și operatorul Green Bay Dressed Beef au anunțat retragerea produselor după ce un eșantion colectat de un oficial de sănătate publică de stat a notificat Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară (USDA) că unele produse pot fi contaminate cu E. coli producătoare de toxină Shiga (STEC) O103.

Loturile respective de carne au fost expediate către distribuitori din Georgia, Michigan și Ohio, a spus USDA. Nu au existat până acum informații despre reacții adverse cauzate de consumul acestor produse.

USDA a precizat că „multe laboratoare clinice nu testează STEC non-O157”, deoarece este „mai greu de identificat decât STEC O157:H7”, informează AbcNews.

Oamenii sunt îndemnați să nu le folosească sau să le aducă înapoi în magazine

Distribuitorii și clienții care ar fi achiziționat aceste produse sunt îndemnați să nu le folosească sau să le aducă înapoi în magazine.

„Aceste produse ar trebui aruncate sau returnate în magazinele respective”, a precizat agenția americană.

Oamenii se pot îmbolnăvi începând cu una și până la 10 zile după consumul cărnii infestate cu Ecoli. Simptomele includ vărsături sau diaree (uneori cu sânge) care se agravează în câteva zile, spune Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Majoritatea se recuperează într-o săptămână, dar unii pot dezvolta o infectie mai severă.

Carnea de vită tocată, sursă de salmonella și de intoxicații alimentare

Americanii consumă cantități mari de carne tocată în hamburgeri, în sosul de chili, paste, lasagna și tacos. În 2022, în SUA s-a cumpărat carne de vită, curcan, porc și pui în valoare de peste 13 miliarde de dolari. Carnea tocată este una dintre cauzele principale ale intoxicațiilor alimentare din Statele Unite.

Începând cu 2018, nu mai puțin de 15 focare de toxiinfecție alimentară au fost identificate în SUA, ducând la îmbolnăvirea a peste 3.000 de persoane. Cel puțin opt dintre aceste focare au fost cauzate de carnea tocată, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

E.coli și Salmonella

Organizația americană Consumer Reports a testat  în luna iulie 351 de pachete de carne tocată de vită, porc, pui și curcan achiziționate din magazinele din toată țara. Aproape o treime din carnea tocată de pui testată conținea Salmonella.

”Am găsit acele bacterii și în câteva mostre de carne de vită, porc și curcan. Îngrijorător este că fiecare tulpină de Salmonella a fost rezistentă la cel puțin un antibiotic”, a precizat CR.

De asemenea, s-a găsit o tulpină de E. coli într-un eșantion de carne tocată de vită, atât de periculoasă încât a fost alertat Departamentul Agriculturii, care a dispus retragerea imediată de pe piață a loturilor respective.

„Această bacterie nu ar fi trebuit să fie în carne și punct”, a declarat James E. Rogers, director de cercetare și testare pentru siguranța alimentelor la CR.

Deficiențe grave în modul în care este produsă carnea

Constatările organizației evidențiază o serie de deficiențe grave în modul în care este produsă carnea în Statele Unite și lacune uriașe în modul în care guvernul asigură siguranța cărnii.

„În acest moment, prevenirea bolilor cauzate de carnea contaminată cade mai mult pe umerii consumatorilor, nu pe industrie sau pe autoritățile de reglementare”, spune Rogers.

Pe de altă parte, bacteriile patogene sunt foarte periculoase, deoarece pot duce la intoxicații alimentare. În plus, deteriorarea face ca acestea să fie mai prezente în alimente. Prin urmare, chiar dacă bacteriile de alterare nu ne vor îmbolnăvi, carnea tocată veche ar trebui aruncată pentru a evita ingerarea de microorganisme care cauzează boli grave, relatează CBS News.