Guvernul va adopta o serie de măsuri fiscale care vor lovi puternic în buzunarele românilor. Asta pentru că respectivele măsuri fiscale avute în vedere de Executiv vizează inclusiv creșteri considerabile de prețuri pentru unele alimente.

Aceste măsuri fiscale  au fost puse recent în transparență de către Ministerul Finanțelor. Ele afectează inclusiv coșul de cumpărături al românilor. Explicația este legată de faptul că sunt afectate produsele pe care românii le pun des în coșul de cumpărături.

Măsuri fiscale avute în vedere de Guvern

Este vorba de două categorii separate de măsuri fiscale. Creșterea TVA-ului și majorarea accizelor. TVA-ul crește pentru produsele montane, pentru produse tradiționale și produse BIO. Cu alte cuvinte, produsele considerate de Guvern și de către lege, ca fiind de înaltă calitate. Pentru aceste produse se vor scoate mai mulți bani din buzunar.

Românii vor plăti mai scump și pentru produsele care au o concentrație mare de zahăr. Sunt vizate de cele care au 10 grame de zahăr la suta de grame de produs. Pentru acestea, se va opera un TVA de 19%, în loc de 9%. Conform calculelor Antena 3 CNN, pentru o pungă de bomboane dulci se va plăti în plus cu 3 lei.

sucuri
SURSA FOTO: Dreamstime

Cu cât se vor scumpi sucurile

Accizele se măresc și ele și vor atrage scumpiri. Sunt vizate produsele care au un conținut mare de zahăr. Pentru un litru de băuturi îndulcite, de exemplu, impactul ar putea să fie de 20-25% pe litru.

Trebuie spus că sunt mai multe măsuri care vizează produsele alimentare. Pentru marea majoritate a produselor, inclusiv cele de bază, TVA-ul rămâne la fel.

Uleiul de floarea-soarelui va costa mai mult

Cu toate acestea, uleiul de floarea-soarelui se va scumpi curând. Producția din acest an a scăzut cu 20%, față de anul trecut. Din cauza ploilor abundente, floarea-soarelui a avut parte de un regim mai puternic de boli, inclusiv partea mediană nu s-a umplut cum trebuie. Cu alte cuvinte, vremea rea a făcut ca recolta de floarea-soarelui din acest an să fie cea mai slabă din ultimii cinci ani.

Astfel, recolta slabă înseamnă preţuri mari. Produsele alimentare făcute din această materie primă s-ar putea vinde mai scump în curând.