Cu toate acestea, mulți sunt îngrijorați că nu gătesc corect carnea de pui, iar acest lucru atrage după sine toxiinfecții alimentare grave.

Pe TikTok a apărut deja curentul denumit ”chicken anxiety” sau teama de a nu prepara termic corect acest tip de carne, informează Insider.

„Chicken anxiety” este o fobie alimentară comună

Pe TikTok, eticheta #chickenanxiety are deja peste 70,5 milioane de vizualizări. TikTokerul @anysiaaa a devenit viral după ce a postat un videoclip în care gătește pui și se întreabă dacă nu cumva se expune riscului de toxiinfecție.

Din acel moment,  videoclipul subtitrat: „POV: Chicken anxiety”  a adunat 11 milioane de vizualizări. Alți utilizatori TikTok au lăsat comentarii la videoclip spunând că au avut experiențe similare și au această fobie alimentară.

”Asta m-a făcut să devin vegetarian”, a scris un utilizator.

De altfel, majoritatea celor care au comentat au spus că întotdeauna când gătesc pui se tem că nu îl prepară cum trebuie sau că a stat prea mult în frigider și cred că așa sunt mai expuși toxiinfecțiilor alimentare.

Deși discuțiile despre ”Chicken anxiety” sunt obișnuite pe TikTok, oamenii nu au discutat doar aici despre spaimele lor legate de pui. Într-un comentariu Reddit din 2020 un utilizator și-a împărtășit preocupările cu privire la gătirea cărnii de pui într-o postare intitulată „Anxietate extremă când gătiți pui”.

Utilizatorii Reddit au sugerat diverse metode pe care le folosesc pentru a găti puiul și a evita intoxicațiile alimentare.

Puiul gătit necorespunzător poate provoca toxiinfecții alimentare grave

Un pui insuficient gătit poate duce la unele probleme de sănătate, cele mai grave fiind toxiinfecțiile alimentare. De asemenea, ne putem îmbolnăvi și dacă mâncăm alte alimente sau băuturi contaminate de puiul crud.

CDC estimează că, în fiecare an, în Statele Unite, aproximativ un milion de oameni se îmbolnăvesc din cauza consumului de pui contaminat. Pentru a preveni intoxicațiile alimentare, există câteva sfaturi pe care le dau constant specialiștii.

Cel mai bun mod de a verifica dacă puiul este bine făcut

Unele dintre cele mai obișnuite modalități prin care oamenii observă dacă puiul s-a gătit cum trebuie este verificând culoarea exterioară sau tăind puiul pentru a vedea dacă este alb în mijloc.

Cu toate acestea, un studiu al publicației Public Library of Science PLOS ONE, publicat în 2020, a constatat că aceste metode nu sunt foarte eficiente, deoarece unele bacterii dăunătoare pot persista chiar dacă  puiul arată gătit.

Dacă nu doriți să folosiți un termometru, cel mai bine este să gătiți temeinic toate părțile exterioare ale puiului și să verificați cum arată interiorul puiului, așa cum dr. Solveig Langsrud, autorul principal al studiului, spune în cercetarea sa.

„În primul rând, consumatorii ar trebui să verifice dacă toate suprafețele cărnii sunt gătite, deoarece majoritatea bacteriilor sunt prezente la suprafață.

În al doilea rând, ar trebui să verifice interiorul puiului. Când este fibros, nu lucios, a atins o temperatură sigură”, a declarat acesta.

Salmonella provoacă mai multe boli decât orice altă bacterie

De asemenea, ar trebui să examinați puiul pe care îl comandați la restaurante și nu ar trebui să ezitați să trimiteți mâncarea înapoi dacă vă temeți că nu e gătită corespunzător. CDC estimează că Salmonella provoacă mai multe boli decât orice altă bacterie.

Puiul este o sursă majoră a acestor boli. După cum arată datele oficiale, cel puțin un pachet din 25 de pachete de carne de pui din supermarket-uri sunt contaminate cu Salmonella.