Este mai bine pentru sănătate să mâncăm o friptură de vită, pe grătar, decât un burger de vită? Și, mai bine spus, câtă carne roșie ar trebui să consumăm pentru a nu ne pune sănătatea în pericol?

Tipuri de carne roșie

În primul rând, trebuie știut că atunci când ne referim la carne roșie asta înseamnă carnea musculară de mamifer: carne de vită, de miel, porc, vițel, oaie și capră. Apoi putem distinge tipurile de carne roșie după modul în care a fost crescut animalul și după cum este procesată carnea.

– Carnea convențională, cu cereale, este carnea de la animale hrănite cu iarbă o parte a vieții lor și apoi au o dietă pe bază de cereale. Majoritatea cărnii roșii din supermarketuri provine de la animale hrănite cu cereale.

– Carnea hrănită cu iarbă provine de la animale care au păscut pe pășune toată viața. Asta înseamnă că are niveluri mai mari de grăsimi nesaturate decât carnea convențională și de aceea unele cercetări sugerează că este mai sănătoasă.

– Carnea ecologică este văzută ca un produs premium, deoarece trebuie să îndeplinească standarde guvernamentale pentru produsele ecologice. De exemplu, carnea etichetată drept organică nu poate folosi pesticide sintetice, hormoni sau antibiotice pentru a stimula creșterea.

Carnea procesată a fost conservată prin afumare, sărare sau prin adăugarea de conservanți chimici. Exemple de aici includ cârnați, șuncă, slănină și hot dog.

Care este valoarea nutritivă a cărnii roșii

Carnea roșie conține nutrienți importanți pentru sănătate, inclusiv proteine, vitamina B12, fier și zinc. Carnea roșie este o sursă bună de fier și zinc, deoarece acestea sunt mai ușor absorbite de organism din carne, decât din alimentele vegetale. Adesea, carnea roșie este bogată în grăsimi saturate, care pot varia de la mai puțin de 1% până la peste 25%. Carnea tocată conține, de asemenea, între 2% și 9% grăsimi saturate, dacă este slabă sau obișnuită. Pentru a limita consumul de grăsimi saturate, optați pentru carnea tocată mai slabă și bucăți mai slabe de carne, cum ar fi mușchiulețul de porc sau friptura de vită fără grăsime. Vita Wagyu a fost prezentată ca o alternativă mai sănătoasă la carnea roșie convențională, deoarece tinde să fie mai bogată în grăsimi nesaturate.

Carnea procesată, precum slănina, salamul și cârnații, conțin substanțe nutritive benefice, dar sunt bogate în grăsimi saturate, sodiu și conțin conservanți.

Carnea roșie este dăunătoare pentru sănătate?

Consumul în exces de carne roșie este dăunător sănătății, deoarece poate crește riscul unor boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer. Dar majoritatea dovezilor provin din studii observaționale, care nu pot determina în ce măsură consumul de carne roșie cauzează aceste afecțiuni. Cele mai multe dovezi sunt observaționale, deoarece nu este considerat etic sau fezabil să ceri cuiva să mănânce zilnic cantități mari de carne, timp de mulți ani pentru a vedea dacă dezvoltă cancer. Într-o revizuire a 37 de studii observaționale, autorii au găsit dovezi slabe ale unei asocieri între consumul de carne roșie neprocesată și boli de inimă și diabet de tip 2.

Pentru carnea procesată, o revizuire recentă a arătat că pentru fiecare 50 g de carne procesată suplimentară consumată zilnic, riscul de boli de inimă a crescut cu 26%, iar riscul de diabet de tip 2 a crescut cu 44%, în medie. O cercetare din 2021 arată că o dietă bogată în carne roșie crește riscul bolilor cardiovasculare. Bazându-se pe cercetări anterioare, care au indicat un produs secundar metabolic, cunoscut ca TMAO (trimetilamina n-oxid), format când bacteriile intestinale digeră carnea roșie și alte produse de origine animală, noul studiu identifică mecanismul genetic și procesul biochimic prin care bacteriile intestinale convertesc secvențial alimentele.