În plus, se știe că este bogată în nutrienți și vitamine esențiale. De asemenea, se știe că acest tip de carne conține mai puține grăsimi saturate decât carnea roșie (carnea de vită sau porc), mai ales dacă pielea a fost îndepărtată și de metoda în care este preparată.

Acest concept a făcut minuni pentru industria globală a păsărilor de curte, care astăzi are o valoare estimată la 352 de miliarde de dolari.

Potrivit Plantbasednews, un număr tot mai mare de cercetări evidențiază efectele negative ale consumului de carne de pui. De la preocupări privind sănătatea publică, riscul unei pandemii și până la impactul pe care se spune că îl are asupra mediului, cu cât te uiți mai mult la carnea de pui, cu atât vei găsi mai multe dovezi conform cărora consumul acestui aliment poate fi dăunător, subliniază sursa citată. Având în vedere acest lucru, iată șase motive, susținute de dovezi științifice, pentru a vă gândi de două ori înainte de a alege să puneți pe masă carne de pui.

1. Puiul ca „aliment sănătos”

Mulți optează pentru carnea de pui datorită conținutului ridicat de proteine și a nivelului scăzut de grăsimi (deși acestea din urmă pot varia în funcție de metodele de gătit). Este adesea considerată o alternativă mai hrănitoare și mai sănătoasă decât carnea roșie și procesată, care pot crește riscul unor boli de inimă. Un studiu finanțat de National Institutes of Health (NIH), principala agenție de cercetare medicală a guvernului SUA, a constatat că atât carnea roșie, cât și cea albă cresc colesterolul. Alte cercetări științifice au asociat consumul de carne de pasăre cu un risc mai mare de cancer.

2. Boli transmise prin alimente (intoxicații alimentare)

Păsările de curte sunt de vină pentru majoritatea cazurilor de focare, boli și spitalizări de origine alimentară, arată cercetările din SUA. De asemenea, carnea de pui a reprezentat al doilea cel mai mare număr de decese cauzate de toxiinfecții alimentare. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, puiul crud este „deseori” contaminat cu bacterii Campylobacter (care cauzează cea mai frecventă boală bacteriană diareică) și „uneori” este contaminat cu Salmonella și Clostridium perfringens, care afectează tractul intestinal. Consumer Reports a publicat anul trecut un studiu în care a analizat carnea de de pui de la mai mulți producători. 97% din probele luate au conținut bacterii potențial periculoase, inclusiv mărcile de pui organic.

3. Risc de pandemie

Gripa aviară a cuprins globul, existând riscul unei pandemii. În 2022, gripa aviară a dus la moartea a peste 52 de milioane de păsări, dintre care un număr semnificativ de găini, numai în SUA, devenind cel mai mortal focar de gripă aviară din țară până în prezent.

4. Bunăstarea păsărilor

Mai mulți pui sunt crescuți și uciși pentru hrana noastră decât toate celelalte animale la un loc. În Brazilia, peste șase miliarde de pui sunt sacrificați, annual, pentru carne. La nivel mondial, cifra este aproape de 65 de miliarde. Aproape toți puii uciși în fermele de păsări sunt tineri, de obicei ating vârsta de sacrificare la 40 de zile. În zilele noastre, „puii frankenstein” cresc cu 400% mai repede decât în anii ’50, astfel încât un număr semnificativ de păsări de crescătorie au boli cardiace, musculare și osoase.

5. Îndoparea păsărilor cu antibiotice

Administrarea de antibiotice animalelor a fost din ce în ce mai analizată, oamenii de știință avertizând că există riscul ca bacteriile potențial letale să dezvolte rezistență la antibiotice. Asta înseamnă că medicamentele ar putea să nu mai fie eficiente pentru a trata infecțiile umane. Bacteriile rezistente la antibiotice, cunoscute sub numele de „superbacterii”, reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa sănătății umane, ducând, în 2019, la aproximativ 1,2 milioane de decese la nivel global. Există îngrijorări din ce în ce mai mari că fermierii care oferă aceste antibiotice animalelor ar putea contribui la agravarea problemei.

6. Impactul asupra mediului

Oamenii de știință susțin că lactatele și carnea de vită sunt două dintre cele mai distructive alimente de pe planetă. Acest lucru se datorează multor factori, dar în principal emisiilor și defrișărilor terenurilor pentru creșterea vitelor și creșterea culturilor. Centrul pentru Diversitate Biologică susține că reducerea consumului de pui este o „modalitate puternică prin care poți proteja fauna sălbatică și planeta”.