Pieptul de pui este o sursă populară de proteine, vedeta unor preparate precum Chicken Parmezan și Sheet-Pan Chicken Fajitas. Datorită gustului său, costului relativ scăzut și ușurinței de preparare, puiul este un aliment preferat de mulți. Pieptul de pui clasificat drept „carne albă” de pui (spre deosebire de bucățile de carne închisă la culoare precum pulpa), și poate fi savurat la grătar, la cuptor, prăjit sau fiert.

Pieptul de pui cu adevărat sănătos sau este doar o proteină convenabilă? Iată ce recomanda Eatingwell.

Carnea de pui este săracă în grăsimi și calorii și bogată în proteine, ceea ce o face ideală pentru menținerea greutății. În plus, este bogată în nutrienți și vitamine esențiale. Cu o listă întreagă de moduri în care putem găti carnea pui, este aproape nelipsită din meniul săptămânal al multora.

Potrivit USDA, o porție de 85 de grame de piept de pui gătit fără piele conține:

  • Calorii: 128
  • Proteine: 26 g
  • Grasimi totale: 3 g
  • Grăsimi saturate: 1 g
  • Carbohidrați: 0 g
  • Fibre alimentare: 0 g
  • Zahăr: 0 g
  • Calciu: 4 mg
  • Sodiu: 44 mg
  • Fier: <1 mg

Puiul va oferi și alți micronutrienți, inclusiv colină, vitamina B12, tiamină, vitamina B6, zinc și acid pantotenic (vitamina B5).

Beneficiile pentru sănătate

Dacă sunteți în căutarea unui aliment slab și bogat în proteine, încărcat cu micronutrienți, alegeți pieptul de pui. Iată cele mai importante beneficii pentru sănătate

Sănătatea cardiovasculară

Potrivit Asociației Americane a Inimii, consumul de carne de pasăre slabă, cum ar fi pieptul de pui, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Datele arată că un aport ridicat de carne de pui nu afectează negativ riscul de boli cardiovasculare, conform unei recenzii din 2021.

Alte dovezi, cum ar fi o recenzie din 2022 publicată în Nutrients, sugerează că consumul de carne albă proaspătă slabă (cum ar fi pieptul de pui) poate avea efecte potențial benefice asupra factorilor de risc cardiometabolici.

Risc scăzut de diabet de tip 2

Un studiu de cohortă din 2019, cu peste 53.000 de participanți, publicat în Jurnalul European de Nutriție, arată că înlocuirea cărnii roșii procesate cu carne de pasăre este legată de un risc mai scăzut de diabet de tip 2.

Stimulează metabolismul

Vitamina B6 (sau vitaminele din complexul B) încurajează enzimele și reacțiile celulare metabolice. Asta înseamnă că un consum regulat de carne de pui menține vasele de sânge sănătoase, un nivel ridicat de energie, ajutând metabolismul să ardă caloriile, astfel încât să puteți să aveți o greutate normală.

Anti cancerigen

De asemenea, puiul este bogat în niacină, un tip de vitamina B care protejează împotriva cancerului și a altor forme de daune genetice. Puiul este, de asemenea, bogat în fosfor, un mineral esențial care susține sănătatea dinților și a oaselor, precum și funcția rinichilor, ficatului și a sistemului nervos central.

Ajută la sănătatea ochilor

Carnea de pui conține, de asemenea, retinol, alfa și beta-caroten și licopen, toate derivate din vitamina A și toate vitale pentru o vedere sănătoasă.

Esențial pentru creșterea țesuturilor sănătoase

O creștere a riboflavinei (sau vitamina B2), care se găsește în ficatul de pui, va reduce semnificativ problemele pielii de care mulți oameni suferă mai ales în timpul ierni și va ameliora problemele legate de pielea uscată.