Aflat la Hunedoara, ministrul Sănătății a precizat, în cadrul unei declarații de presă, că planul național de combatere a cancerului ar putea fi aprobat în cursul săptămânii viitoare. Pentru a putea fi aplicat, spune ministrul, este nevoie de o ordonanță de urgență prin care să fie puse în aplicare programele de sănătate.

„Întârzierea lui a fost din cauza nevoii de a-l face operaţional, pentru că în forma în care a fost adoptat de Parlamentul României nu puteam să punem în practică prevederile lui. Cred că lucrul cel mai important, şi pentru asta am lucrat, încât pacienţii din România să beneficieze de Planul Naţional de Combatere a Cancerului – fie că discutăm de diagnostic, inclusiv diagnosticul genetic, fie că discutăm de medicina personalizată…

Toate aceste lucruri vor deveni posibile după aprobarea ordonanţei guvernului, pe care sperăm să o realizăm săptămâna viitoare, lucru care permite punerea în aplicare a hotărârii de guvern cu programele de sănătate, inclusiv cu programul de oncologie. Şi o să vedeţi că există foarte multe oportunităţi noi pentru pacienţii din România”, a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Reconfigurarea sistemului de îngrijire, un proces care necesită timp

Potrivit lui Alexandru Rafila, programul românesc pentru bolnavii de cancer este operațional și nu se pune problema disponibilității serviciilor medicale pentru pacienți, dar acum se dorește îmbunătățirea acestora.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății a subliniat că „reconfigurarea” sistemului de îngrijire a bolnavilor de cancer este un proces care necesită timp și consecvență și nu poate fi finalizat rapid.

„Trebuie să înţelegem că reconfigurarea, reconstrucţia sistemului de asistenţă medicală oncologică în România este un proces. Acest proces nu se poate realiza nici într-o lună, nici în şase luni.

Este un proces care trebuie să continue pe parcursul diverselor mandate ministeriale, să ţină cont de resursa umană existentă şi de nevoia de a califica resursa umană, să ţină cont de dotările care există şi de completarea acestor dotări”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a fost redeschis vineri, după ce a fost complet renovat și modernizat pentru prima dată din 1968 încoace. La eveniment au participat miniștrii Sănătății, Alexandru Rafila, și al Familiei, Natalia Intotero.