Carnea de miel, din ce în ce mai scumpă

Cu mai puțin de două luni până la Paște, gospodinele din România își îndreaptă atenția asupra preparatelor tradiționale ale acestei sărbători. Iar carnea de miel devine subiectul principal al discuțiilor, chiar dacă prețurile sale au înregistrat o creștere semnificativă în ultimul an.

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin, simbolizând renașterea și speranța. În pregătirile pentru această zi specială, tradiția cere includerea în meniu a unor preparate specifice. Printre acestea se numără ouăle roșii, cozonacul, pasca și, desigur, carnea de miel.

Cu toate acestea, îngrijorarea cu privire la prețurile cărnii de miel este palpabilă, având în vedere creșterea semnificativă în comparație cu anii anteriori. Comparativ cu nivelul din 2023, prețul pe kilogram al cărnii de miel a înregistrat o creștere de aproximativ 15%, atingând acum sume considerabile.

Anul trecut, un kilogram de carne de miel putea fi achiziționat cu 20 de lei. În prezent însă, prețul său a crescut semnificativ. La Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Popăuți din județul Botoșani, s-a anunțat disponibilitatea a aproximativ 600 de miei de carne pentru sărbătorile pascale, dar cu un adaos de preț de 10%.

Prețurile cărnii de miel vor exploda în perioada sărbătorilor

Astfel, prețul pentru consumatori va ajunge la aproximativ 22,03 lei/kg în viu miel. Cu toate acestea, experții avertizează că prețurile cărnii de miel vor exploda în perioada sărbătorilor.

În 2023, în preajma Paștelui, un kilogram de carne de miel a ajuns să coste până la 65 de lei, față de 35 de lei, cât era în 2022.

Potrivit președintelui Asociației Tinerilor Crescători de Ovine Harghita, Țăpuc Lorand, prețul cărnii de miel în perioada Paștelui va depăși 35 de lei în carcasa. Iar în viu, va ajunge la 20 de lei.

Această tendință ridică îngrijorări în rândul consumatorilor. Aceștia ar putea fi tentați să renunțe la achiziționarea cărnii de miel pentru masa de Paște din cauza costurilor ridicate.

Ce se mănâncă de Paște?

An de an, odată cu apropierea sărbătorii de Paște, femeile gospodine își pun creativitatea și priceperea în slujba pregătirii unui meniu delicios și tradițional. În căutarea rețetelor perfecte pentru masa festivă, mulți se întreabă ce să pregătească pentru Paște. Răspunsul este unul îmbietor, îmbinând savoarea și tradiția.

Pe lista preparatelor clasice de Paște se găsesc drobul, stufatul, friptura și, desigur, ciorba de miel. Aceste delicii culinare sunt completate de deserturi de poveste, precum pasca și cozonacul. Și bineînțeles, ouăle roșii sunt nelipsite de la această sărbătoare.

Însă, un meniu de Paște tradițional nu se limitează doar la aceste preparate de bază. Aperitivele reci, precum ouăle umplute sau platourile bogate cu diverse bunătăți, completează perfect festinul de sărbătoare. Totuși, experții în nutriție ne îndeamnă să fim atenți la combinațiile și cantitățile consumate. Putem să ne bucurăm de bucatele tradiționale de Paște, dar cu măsură și echilibru.

Este important să acordăm o atenție specială proporției de legume și verdeață din farfuria noastră festivă. Acestea nu numai că aduc culoare și prospețime pe masă, dar, prin bogăția lor în fibre, facilitează digestia și îmbunătățesc tranzitul intestinal.

drob de miel
Drob de miel / SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiile cărnii de miel

Carnea de miel reprezintă o excelentă sursă de proteine de înaltă calitate, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor musculare. Consumul regulat de carne de miel poate contribui la menținerea masei musculare și la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar.

Aceasta furnizează, de asemenea, o gamă bogată de vitamine și minerale, inclusiv fier, zinc, seleniu, vitamina B12 și niacină. Fierul este crucial pentru producția de hemoglobină și transportul oxigenului în organism. În același timp, zincul susține funcția imunitară și procesul de vindecare a rănilor.

Datorită conținutului său echilibrat de proteine și grăsimi sănătoase, consumul de carne de miel poate asigura o sursă de energie pe termen lung. Acest aspect poate contribui la menținerea nivelurilor stabile de energie și la prevenirea senzației de oboseală.

În plus, grăsimile sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3 și omega-6, prezenți în carne de miel, sunt asociate cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Consumul moderat de carne de miel poate contribui la menținerea sănătății inimii și a sistemului circulator.

Anumite părți ale cărnii de miel, precum coastele sau țesuturile conjunctive, conțin colagen, o proteină benefică pentru sănătatea pielii, a părului, a unghiilor și a articulațiilor. Consumul de carne de miel poate ajuta la menținerea elasticității pielii și la prevenirea semnelor de îmbătrânire.

De asemenea, datorită conținutului de minerale precum calciu, fosfor și magneziu, carnea de miel poate contribui la menținerea sănătății oaselor și a dinților, fiind esențiale pentru formarea și menținerea structurii osoase.