Carnea roșie și produsele lactate ar putea fi definitorii în combaterea cancerului. Această veste s-a aflat în urma unui nou studiu efectuat în Statele Unite. Un acid gras prezent în anumite tipuri de carne și produse lactate pare să ofere sprijin organismului în lupta împotriva tumorilor.

În ultimele decenii, consumul de carne și produse lactate nu mai este la fel de popular. Motivele sunt multiple și țin de etică sau de sănătate.

Daily Express a dezvăluit că există cercetări care sugerează că un exces de consum de carne roșie poate reprezenta un factor de risc pentru anumite afecțiuni, precum cancerul de colon.

Acidul salvator prezent în unele tipuri de carne roșie

Cu toate acestea, conform unui recent studiu, s-a constatat că un anumit acid prezent în unele tipuri de carne roșie și produse lactate ar putea contribui la protejarea organismului împotriva cancerului.

Cercetătorii au identificat că acidul trans-vaccenic (TVA), un tip de acid gras găsit în carne de vită, miel și produse lactate, sporește abilitatea celulelor imune de a lupta împotriva tumorilor.

Cine a răspuns eficient la tratamentul prin imunoterapie

Studiul a relevat că pacienții cu niveluri crescute de TVA în sânge au avut un răspuns mai eficient la tratamentul prin imunoterapie. S-a indicat astfel că acest acid ar putea acționa ca un supliment nutrițional complementar tratamentelor clinice pentru cancer.

Profesorul Jing Chen de la Universitatea din Chicago din SUA, a comentat despre cercetarea respectivă.

Un cunoscut profesor chinez a oferit cum crește imunitatea

El a spus că sunt studii care încearcă să facă legătura dintre dieta și starea de sănătate a organismului uman. S-a urmărit focalizarea pe nutrienții care pot activa răspunsurile celulelor T. Astfel, a fost identificat unul care sporește în realitate imunitatea împotriva tumorilor.

„Există multe studii care încearcă să descifreze legătura dintre dietă și sănătatea umană, iar înțelegerea mecanismelor subiacente este foarte dificilă din cauza varietății largi de alimente pe care oamenii le consumă. Dar dacă ne concentrăm doar asupra nutrienților și metabolitilor derivați din alimente, începem să vedem cum aceștia influențează fiziologia și patologia. Concentrându-ne pe nutrienții care pot activa răspunsurile celulelor T, am găsit unul care îmbunătățește de fapt imunitatea anti-tumorală prin activarea unei căi imune importante”,  a spus acesta.

În contextul cercetării, publicate în revista Nature, echipa a început cu o bază de date. Ea a fost formată din aproximativ 700 de molecule cunoscute. Acestea au provenit din alimentație. Ulterior, a fost creată o „bibliotecă de nutrienți din sânge”. Ea a fost constituită din 235 de molecule bioactive obținute din surse nutritive.