Nimeni nu știe nici cât de mare a fost salariul lui Gates la Microsoft. În afară de un document al companiei, publicat în 2006, care arăta că Gates avea un salariu de bază de 616.667 dolari și beneficia de bonusuri în valoare totală de 350.000 dolari, în presă au apărut foarte puține detalii, scrie publicatia As.

Gates s-a născut într-o familie din clasa mijlocie, iar în tinerețe a putut să-și exploreze interesul pentru programarea computerelor. A fost un student eminent, dar a decis să renunțe la Harvard, explicându-și, ulterior, decizia: „Dacă lucrurile nu se rezolvau așa cum îmi doream, puteam oricând să mă întorc la școală. Oficial, eram în vacanță”. După cum s-a văzut, lucrurile au funcționat pentru tânărul Gates, care și-a văzut visul cu ochii.

Când au avut succes produsele devenite azi celebre în toată lumea

Bill Gates și Paul Allen au pornit împreună Microsoft, în 1975, dar abia în 1983 compania sa, Microsoft Corporation Inc., început să lanseze produsele devenite azi celebre în toată lumea. Prima versiune Microsoft Word a fost lansată în 1983, dar programul nu a devenit lider pe piață decât abia la sfârșitul anilor 80 – începutul anilor 90, deoarece interfața sa era considerată prea complicată pentru utilizatori.

Aproximativ 6 miliarde de dolari în taxe federale

Bill Gates a plătit aproximativ 6 miliarde de dolari în taxe federale, mai mult decât orice altă persoană din istoria SUA. Dar asta reprezintă doar o mică parte din averea miliardarului. Ca și Jeff Bezos, Gates a putut profita de codul fiscal din SUA, care nu impozitează averile deținute în acțiuni și alte instrumente financiare în același mod ca veniturile obișnuite.

Intrarea în sectorul filantropic

În 2000, soții Gates au înființat Fundația Bill și Melinda Gates, făcându-și astfel intrarea în sectorul filantropic. Organizația deține peste 40 de miliarde de dolari și se concentrează pe creșterea accesului la asistență medicală, combaterea foametei și reducerea sărăciei în lume. Din 2008, Bill Gates a început să concentreze mai mult pe fundație, iar în 2014 a renunțat la funcțiile de conducere din Microsoft.
Deși Bill și Melinda au divorțat la mijlocul acestui an, au de gând să continue să-și conducă împreună organizația.

Ce este The Giving Pledge

În 2010, Bill Gates și prietenul său miliardar Warren Buffet au înființat The Giving Pledge, o campanie care își propune să-i încurajeze pe cei superbogați să-și doneze mai mult de jumătate din avere înainte de moarte. Dar există unele suspiciuni legate de acest proiect.

Filantropia poate să rezolve cele mai presante probleme ale lumii?

Criticii Fundației Bill și Melinda Gates și ai altor fundații conduse de superbogații lumii se tem de precedentul creat de Gates și The Giving Pledge. Fiind organizații private, evaluarea eficienței inițiativelor lansate de acestea nu poate fi făcută din cauza lipsei de transparență. În plus, sumele de bani pe care o astfel de organizație le gestionează nu pot fi monitorizate de nimeni.

O rețea complexă de organizații care va servi tot intereselor celor superbogați

Modul în care miliardarii pot deține procente uriașe din averile lor limitează puterea guvernului de a aborda probleme la nivel național și global. Dar superbogații se apără, afirmând că, pe baza conexiunilor, cunoștințelor și libertății lor, ca entități private, pot direcționa fondurile mai rapid. Cu toate acestea, unii experți se tem că prioritățile miliardarilor diferă mult de cele din sectorul public. Și, în loc să rezolve aceste provocări, se construiește o rețea complexă de organizații care, în cele din urmă, nu va servi decât tot intereselor celor superbogați.