Aproximativ jumătate din finanțarea proiectului va veni de la guvernul SUA, inclusiv 1,5 miliarde de dolari din proiectul de lege privind infrastructura pe care președintele Biden l-a ratificat recent. Acest colosal proiect de investiții, în valoare de 1.200 de miliarde de dolari, a fost deja aprobat în Senat la jumătatea lunii august, fiind susținut de aleșii ambelor partide, notează Axios.

Centrala pe bază de cărbune este programată să se închidă în 2025

TerraPower va construi instalația nucleară de 345 de megawați pe locul centrale pe bază de cărbune, Naughton din Kemmerer, din Wyoming, la aproximativ 140 de km nord-est de Salt Lake City, în așteptarea aprobării federale, a precizat compania.

Centrala pe bază de cărbune este programată să se închidă în 2025, iar noua instalație urmează să fie deschisă în 2028.

Energia necesară pentru alimentarea a aproximativ 400.000 de case

Reactorul Natrium „va fi alimentat cu uraniu îmbogățit cu până la 20%, un nivel mult mai mare decât combustibilul de astăzi”, notează Reuters.
Proiectul prevede construirea unui reactor rapid, de 345 de megawați, o putere relativ mică, răcit cu sodiu, prin transferul de energie termică prin topirea unei sări și care ar putea optimiza puterea sistemului până la 500 MW.

„Tehnologia de stocare poate crește puterea sistemului la 500 MW atunci când este necesar, ceea ce este echivalent cu energia necesară pentru alimentarea a aproximativ 400.000 de case. Capacitatea de stocare a energiei permite centralei să se integreze perfect cu resursele regenerabile”, precizează compania.

Unul dintre cele două proiecte susținute de Departamentul Energiei

Axios subliniază că cesta este unul dintre cele două proiecte susținute de Departamentul Energiei al SUA, cu o finanțare inițială de 160 de milioane de dolari. La finele anului trecut, Departamentul Energiei din SUA a acordat TerraPower suma de 80 de milioane de dolari ca finanțare inițială pentru a demonstra tehnologia Natrium și a anunțat finanțare suplimentară pentru anii următori.

Reactoarele rapide ar putea prezenta riscuri mai mari decât cele convenționale

Experții în energie nucleară au avertizat că reactoarele rapide ar putea prezenta riscuri mai mari decât cele convenționale. Combustibilul pentru multe reactoare avansate ar trebui să fie îmbogățit cu mai mult decât combustibilul convențional, ceea ce înseamnă că lanțul de aprovizionare cu combustibil ar putea fi o țintă atractivă mai ales pentru teroriști.