“Avem din toate sursele cantităţi importante, mixul este echilibrat, avem cărbune, hidro şi nuclear. Avem suficientă energie regenarabilă, trendul Uniunii Europene este către decarbonizarea mixului energetic, asta înseamnă un curent în faţa căruia nu ne putem împotrivi. Nu avem de ce să ne împotrivim pentru a intergra cât mai multă energie eoliană. Rolul reţelei de transport este să se adapteze noilor condiţii de piaţă şi să planificăm arhitectura de transport, trebuie să avem o reţea flexibilă care să se poată adapta cerinţelor de pe piaţă”, spune oficialul Transelectrica.

Potrivit oficialului Transelectrica, în urmă cu 20 de ani, dimensionarea reţelei prevedea anumite acomodări cu vârfurile de consum pe timp de iarnă, consumuri foarte mari, 15.000-16.000 megavaţi. „Acum vorbim de până în 10.000 de megavaţi, lucrurile se schimbă, echipamentele îmbătrânesc, mai ales cele din staţiile de transformare. Acest efort de reîmprospătare şi de retehnologizare a bazei, mai ales a staţiilor active de transformare, înseamnă proiecte foarte bine puse la punct”, a explicat Adrian Şuţa.

Oficialul Transelectrica a punctat faptul că are loc o alunecare a centrului de greutate a producţiei de energie electrică, odată cu instalarea unor capacităţi de resurse regenerabile, cu grad de concentrare în Dobrogea, în special judeţele Constanţa şi Tulcea. „Avem în plan să facem din reţeaua de transport o reţea adaptabilă într-un timp rezonabil, investiţiile în reţeaua de transport nu se pot face de azi pe mâine. Există timpi, procese destul de complexe, nu mă refer doar la construcţia de infrastructură. Mă refer la tot felul de hăţişuri care preced momentul de start al lucrărilor efective, asta înseamnă intrarea în teren şi demararea lucrărilor efective, linii noi. Aici vorbesc de exproprieri, scoatere din funcţiune, emiterea de hotărâri de guvern, un întreg lanţ care trebuie respectat”, a precizat Adrian Şuţa.

Transelectrica operează o reţea de circa 9.000 km de reţea de tensiune înaltă şi foarte înaltă.

Dezbaterea „Energie pentru Viitor” a fost organizată de revista Capital cu sprijinul principalilor jucători din domeniu: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica.