Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dispus luni achitarea inculpaţilor din dosarul „Microsoft 3″, respectiv fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică şi Călin Tatomir – fost director general al Microsoft România SRL.

Astfel, ÎCCJ a încetat procesul pentru fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu în baza principiului „ne bis in idem”, care spune ca nimeni nu poate fi urmărit penal sau condamnat de doua ori pentru aceeasi faptă.

Ce au hotărât magistrații ÎCCJ?

„Cu unanimitate, încetează procesul penal faţă de inculpaţii Sandu Gabriel, Pescariu Dinu Mihai și Florica Claudiu, pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Cu majoritate, încetează procesul penal faţă de inculpatul Sandu Gabriel pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.”, se arată în minuta ședinței.

Totodată, instanța a decis achitarea inculpatului Tatomir Călin pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Cu majoritate, lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de partea civilă Autoritatea pentru Digitalizarea României. În temeiul art.397 alin.5 C.pr.pen, menţine măsurile asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale.

În temeiul art.397 alin.5 teza ultimă C.pr.pen. Instanța atrage atenţia părţii civile Autoritatea pentru Digitalizarea României, că măsurile asigurătorii încetează de drept dacă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Totodată, cu unanimitate, magistrații l-au achitat pe inculpatul Florica Claudiu pentru infracţiunea de spălarea banilor.

Astfel, cu majoritate, judecătorii ÎCCJ îi achită pe inculpaţii: Pescariu Dinu Mihai pentru infracţiunea de spălarea banilor, Florica Claudiu, pentru infracţiunea de spălarea banilor şi Tatomir Călin pentru infracţiunea de spălarea banilor.

Decizia poate fi atacată de DNA

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată de DNA cu apel în termen de 10 zile.

Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost trimişi în judecată şi într-un alt dosar legat de licenţele Microsoft, unde de asemenea au fost achitaţi.

Dosarul „Microsoft 3” a fost trimis în instanţă în septembrie 2017, dar în ianuarie 2020 procesul s-a reluat de la zero, deoarece unul dintre judecătorii din completul de la Înalta Curte s-a pensionat.