Imediat după alegerile prezidențiale, liderul USR, Dan Barna, a spus clar și răspicat că alianța pe care a creat-o cu PLUS va avea candidat unic la prezidențiale. „Obiectivul acestei alianțe este ca într-un an și jumătate să dea președintele României, primarul Bucureștiului și primul ministru”, a spus Barna.

Anunțul a provocat cutremur în PNL. Imediat el a spus că această declarație a venit într-un moment nepotrivit. „Am văzut că preocuparea lor în ziua în care referendumul convocat de preşedinte a fost adoptat cu un vot zdrobitor care a arătat faptul că preşedintele a convocat un referendum dând posibilitatea românilor să arate clar întregii Europe că societatea românească este o societate corectă, cinstită, că românii vor să fie conduşi de oameni cinstiţi, de oameni corecţi, de oameni competenţi, tu să vii să îţi anunţi candidat la prezidenţiale sau să revendici intenţia de a avea candidat la prezidenţiale îmbătat de un succes relativ, un succes relativ”, a spus atunci Orban.

Motivul ascuns din spatele acestui război a fost dezvăluit de jurnalistul Dan Andronic pe pagina sa de socializare.

„USR-Plus a început atacul la PNL. Dacă aveți vreo bănuială că e din motive ideologice, sau de dragul poporului, vă înșelați.
Explicația este simplă: PNL vrea și candidat la președinția României (iohannis), vrea și prim-ministru (Orban)!
USR-Plus ar vrea măcar una din poziții.
Eu zic să încerce un 68 Plus 1…
Vai, mi-e rușine de ce-am spus, dar îmi place ideea