Anunț de ultimă oră care vizează milioane de șoferi. Autoritățile au decis să facă public totul. Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a vorbit despre diferențele dintre consumul autoturismelor raportat de către producători sau vânzători şi consumul real constatat în trafic, după cumpărarea maşinii.

„La Constanţa am încheiat procese verbale cu marea majoritate a distribuitorilor, importatorilor sau producătorilor de autovehicule cărora le-am pus în vedere să informeze corect şi complet consumatorul. Să le spună că măsurarea consumului de combustibil e raportată doar la măsurarea noxelor de fapt, şi că acestea să măsoară în condiţii ideale: adică mergem pe un drum drept, geamurile sunt închise, nu avem pornit niciun accesoriu al maşinii, nu avem accelerări mai mari sau decelerări mai mari de 5 km/h, nu mergem cu mai mult de 25 km/h, cu cauciucuri nu ştiu de care…

Încet-încet îţi dai seama că varianta ideală aparţine unei lumi ideale, deci unui consum ideal. I-am rugat să pună la dispoziţie această informație, ca să-l înştiinţeze că măsurarea consumului e strict raportată la noxele sau la emisiile de carbon ale maşinii respective şi nicidecum nu are în vedere măsurarea efectivă a consumului. Asta se întâmpla în urmă cu doi ani la Constanţa. Acum la niveul UE sunt mult mai transparente aceste detalii transmise consumatorului”, a explicat Horia Constantinescu, conform dcnews.ro.