Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) reprezintă „un mecanism de furat bani publici”.

„PNDL-ul este cea mai bună dovadă că o guvernare incompetentă poate să irosească oportunitatea de dezvoltare a României. Dacă ne uităm strict la sumă, alocările din PNDL aşază România între primele 10 state ca investiţii prezente teoretic pe hârtie în buget. În practică, dacă ne uităm unde se reflectă această dezvoltare, ea nu e pe nicăieri. În oglindă de fapt, şi spun asta foarte asumat, PSD refuză să folosească fondurile europene pentru dezvoltare şi foloseşte PNDL-ul ca lesă electorală pentru primari. (…) PNDL este pixul lui Dragnea, cum bine l-am numit, un instrument pur politic, care nu a generat dezvoltare. Cu câteva excepţii nesemnificative, marginale, PNDL este un mecanism de furat bani publici”, a afirmat Dan Barna.

Liderul USR a explicat că fondurile europene sunt accesate într-o proporţie mică, deoarece proiectele dezvoltate cu bani veniţi de la UE sunt foarte strict verificate.

„Fondurile europene care sunt o resursă firească de dezvoltare nu sunt folosite, pentru că acolo e o verificare şi acolo la sfârşit drumul trebuie să existe, podul trebuie să existe, canalizarea sau reţeaua de apă trebuie să fie străbătută de apă, nu să fie doar pe hârtie între bibliorafturi. Avem acei 180 de kilometri de autostradă ai doamnei Plumb, pe care i-a anunţat cu surle şi trâmbiţe, dar ei sunt doar în biblioraft, nu sunt nicăieri prin ţară aşezaţi pe undeva”, a spus Barna.

El a precizat că opinia USR-PLUS este aceea că fondurile naţionale şi fondurile europene trebuie să reprezinte surse de finanţare cu acelaşi regim, astfel încât să nu mai poată fi utilizaţi doar banii naţionali ca pârghie pentru a ţine primarii dependenţi de o decizie politică de la Bucureşti.