S-a decis viitorul Europei. În această seară, mai marii Uniunii Europene și-au împărțit posturile cele mai râvnite. Una dintre apropiatele Angelei Merkel a ajuns șefa Comisiei Europene. Este vorba despre

Ursula von der Leyen, un om cu un trecut controversat, de profesie medic ginecolog. Dacă va fi confirmată de Parlamentul European, Ursula von der Leyen va fi prima femeie care va conduce Comisia Europeană.

 

Sprijinită de Emmanuel Macron, von der Leyen este apreciată la Paris, în mod special pentru buna cooperare franco-germană pe probleme de apărare.

Von der Leyen a avut parte însă și de scandaluri. Atunci când conducea Ministerului Apărării din Germania a fost acuzată de gestionare frauduloasă a unor fonduri prin care s-au achiziționat echipamente învechite. Mai mult, a fost acuzată că a plătit unii experți prea mult. Totuși, potrivit unui sondaj recent al cotidianului Bild, aceasta este considerată drept unul dintre cei mai puțin competenți miniștri din guvern.

Aceasta a pus capăt tradiției onorurilor făcute ofițerilor care l-au servit pe Hitler, precum generalul Erwin Rommel , cunoscut pentru campania sa din Africa de Nord în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și poreclit ”Vulpea Deșertului”.

Este un aliat al cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 și până acum. Aflată la șefia armatei germane de aproape șase ani, această femeie în vârstă de 60 de ani, a fost văzută ca o posibilă succesoare a Angelei Merkel, la șefia CDU și la funcția de cancelar. Însă când conducerea partidului a devenit vacantă numele ei nu a mai fost în cărți.

 

Von der Leyen a declarat anul trecut, la alegerile interne de partid, că renunță la candidatura la vârf, preferând să rămână vicepreședinte de partid. Doar 57,5% din voturi au fost în favoarea sa pe această funcție, lucru care demonstrează dizgrația în care a căzut în rândul colegilor din partid.

În timpul mandatului său de ministru al Muncii, a cultivat imaginea unei persoane implicate la nivel social, a pledat pentru creșterea numărului de centre de îngrijire a copilului, introducerea unei cote de femei în consiliile de conducere ale principalelor companii, pentru căsătoria între persoanele de același sex și un salariu minim la nivel național. Van der Leyen și-a făcut dușmani printre membrii mai tradiționaliști ai partidului și a atras simpatia și admirația celor de stânga, conform hotnews.ro.