Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este acuzat că a falsificat datele economice, pentru ca raportările de la finalul anului să încadreze un deficit bugetar în limita țintei de 3%.

Claudiu Nasui, deputat USR, susține că pentru a se încadra în ținta de deficit, statul român a încetinit în ultimele luni din 2018 rambursările de TVA.

„În ultimele luni ale anului devenea tot mai clar că statul român nu mai face față cheltuielilor. Ținta de deficit de 3% era ca și depășită în ochii multora. De aceea statul a intrat în modul de avarie și a început să amâne toate plățile pe care le mai putea amâna. Printre aceste plăți s-au aflat și rambursările de TVA, adică bani care nici măcar nu erau ai statului. Statul a ținut bani care nu erau ai lui doar ca să se încadreze în deficit. Adică, guvernul nu doar că a falsificat datele privind deficitul cu bună știință, dar a și sabotat economia prin a reține banii întreprinderilor românești. (…) Din ianuarie până în octombrie 2018, media rambursărilor lunare de TVA era de 1,4 miliarde, cât e normal să fie. În luna noiembrie, însă, guvernul a intrat în panică maximă pentru că depășea ținta de 3% deficit. Depășirea țintei ar fi fost semnalul cel mai clar că guvernul ne minte. Că, în ciuda tuturor creșterilor de taxe, tot nu au suficienți bani. Așa că ce s-a gândit să facă ministrul finanțelor publice? Pur și simplu să nu mai dea înapoi banii companiilor pe TVA. Adică statul ne-a luat banii pe TVA, dar când a venit vorba să ni-i mai dea înapoi, nu a mai făcut-o. Nu a făcut-o atunci, a făcut-o mult mai târziu cât să nu se mai numere acei bani pe cheltuielile din 2018. Adică a dat banii cu întârziere foarte mare, suficient cât să măsluiască deficitul pe final de an. De aceea, în noiembrie, decembrie și ianuarie media rambursărilor lunare de TVA cade deodată la 0,9 miliarde.,” a declarat Nasui, pe pagina sa de Facebook.

Mai mult decât atât, astăzi, în Parlament, deputatul USR a cerut demisia ministrului Finanțelor, acuzându-l pe acesta de sabotarea economiei naționale.

„Cerem azi demisia dlui Eugen Teodorovici pentru ca a falsificat datele privind deficitul bugetar și a sabotat economia nationala. Avem cifrele privind rambursarile de TVA, cat a rambursat statul roman TVA in fiecare luna. In ultimele luni din 2018, rambursarile de TVA au scazut foarte puternic. Media este pe la 1,4 miliarde lunar, in ultimele trei luni a scazut subit la 0,3 miliarde. Este relevant pentru ca in noiembrie deficitul bugetar a explodat si atunci o decizie a fost luata la Finante sa se stopeze rambursarile de TVA si sa introduca durere in economia reala, pentru ca firmele nu si-au mai primit banii pana in februarie. Totul s-a petrecut ca sa ne incadram in tinta de deficit, de aceea a fost nevoie de masluiri contabile”, a declarat deputatul USR.

Nu în ultimul rând, Claudiu Nasui atrage atenția că măsluirea datelor ne poate apropia de un scenariu precum cel al Greciei, care falsifica datele pe care le trimitea la Eurostat, asta înainte de intrarea țării în zona euro.

Vezi și Ministrul Transporturilor, audiat la DNA! Ce au vrut să afle procurorii