Carlos Ghosn a beneficiat în mod incorect de o compensaţie de 7,8 milioane de euro (nouă milioane de dolari) de la societatea mixtă dintre Nissan şi Mitsubishi, în perioada aprilie – noiembrie 2018, au anunţat vineri cei doi producători auto niponi, transmit DPA, Kyodo şi Reuters, sscrie Agerpres.

În urma derulării unei investigaţii interne comune, s-a descoperit că Ghosn a fost recompensat de o societate mixtă cu sediul în Olanda fără ca vreun membru al Consiliilor de Administraţie să fie informat, au arătat vineri directorii generali ai Nissan – Hiroto Saikawa şi Mitsubishi – Osamu Masuko.

Nissan este acţionarul principal al Mitsubishi Motors.

Vineri, cei doi producători auto niponi au precizat că iau în considerare modalităţi de a recupera suma de nouă milioane de dolari de la Ghosn.

Aceste noi acuzaţii vor creşte probabil presiunile asupra partenerului de alianţă Renault pentru a-şi reduce legăturile cu Ghosn. Nissan şi Mitsubishi l-au înlocuit pe Ghosn din funcţia de preşedinte, dar Renault l-a păstrat şi a transferat temporar îndatoririle acestuia directorului operaţional Thierry Bolloré.

“Organismele administrative de la Renault lucrează în mod activ pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru viitoarea conducere a grupului, cu scopul de a apăra interesele companiei şi a întări alianţa Renault-Nissan”, se arată într-un comunicat al Renault emis în numele preşedintelui interimar Philippe Lagayette şi a altui director.

Miercuri, o delegaţie de oficiali francezi a discutat la Tokyo viitorul alianţei Renault-Nissan, a informat Guvernul de la Paris, care este principalul acţionar al Renault, cu o participaţie de 15%.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unităţi mai mult decât Volkswagen şi Toyota.

 

Conform informaţiilor din presă, printre potenţialii candidaţi la conducerea Renault s-ar afla şi directorul general al Michelin, Jean-Dominique Senard, şi un director al Toyota, Didier Leroy.

Conform surselor, reuniunea Consiliului de Administraţie al Renault ar urma să aibă loc în 20 ianuarie.

În 19 noiembrie, Carlos Ghosn, în vârstă de 64 de ani, a fost pus sub acuzare în Japonia pentru că ar fi omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde de yeni (38 de milioane de euro/44 de miliarde de dolari) realizate timp de cinci ani, în perioada 2010 – 2015.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.