Reactorul nr.6 al centralei din Zaporojie (sud-estul ţării) "a fost oprit de sistemul de protecţie din cauza unor disfuncţionalităţi ale generatorului. Suntem pe cale să clarificăm motivele pentru care acest sistem s-a activat", a indicat centrala, adăugând că nicio creştere a radioactivităţii nu a fost înregistrată.

Aceeaşi centrală a cunoscut un alt incident, lipsit de gravitate la începutul lunii decembrie, la reactorul nr.3, din cauza unui scurtcircuit. Acest incident fusese provocat de întreruperi ale curentului electric în regiunea învecinată.

Centrala din Zaporojie, dotată cu şase reactoare, este cea mai puternică din Ucraina, care mai are încă trei.

Cele patru centrale nucleare ale ţării, dispunând de 15 reactoare, furnizează aproximativ 44% din producţia de electricitate în Ucraina, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Ucraina se află în pragul unei crize energetice după pierderea unei mari părţi a bazinului carbonifer Donbas, aflat în prezent sub controlul unei rebeliuni proruse, care îi furniza până acum cărbunii necesari funcţionării centralelor sale termice.

Chiar dacă aceste incidente sunt lipsite de gravitate, ele pot provoca întreruperi de furnizare a curentului electric în ţară.

SURSA: Agerpres