“Activitatea de producţie a rafinăriei Petromidia se desfăşoară în flux normal, cantitatea de materie primă procesată zilnic fiind de 14.000 de tone. Estimăm că rafinăria va prelucra o cantitate totală de materii prime de aproape 5 milioane de tone la finalul anului 2015, deşi activitatea de producţie a fost suspendată pentru mai mult de o lună, perioadă necesară reviziei generale. După finalizarea lucrărilor acestei revizii, echipamentele funcţionează cu un grad ridicat de siguranţă, la un cost scăzut de mentenanţă, având o disponibilitate mecanică de 96,5 la sută“, a precizat, într-un comunicat de presă, directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

Lucrările reviziei generale, care se desfăşoară o dată la cinci ani, conform legislaţiei în vigoare pentru funcţionarea unei rafinării, au fost realizate şi coordonate de compania Rominserv, contractorul general al KMG International, dar şi de alte 44 de firme, fiind implicaţi aproape 4.000 de angajaţi.

Investiţia pentru revizie s-a ridicat la 77,5 milioane de dolari, iar lucrările au vizat mentenanţa corectivă şi preventivă completă a echipamentelor, dar şi inspecţia tehnică a utilajelor, necesară pentru menţinerea funcţionării rafinăriei la capacitatea ei nominală.

Rafinăria Petromidia este cea mai mare unitate de profil din ţară, iar performanţele au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, pentru creşterea capacităţii de prelucrare la peste cinci milioane tone anual, precum şi în modernizarea instalaţiilor industriale şi menţinerea funcţionării rafinăriei în condiţii optime.

În prima jumătate a anului 2015, cantitatea de materii prime procesate la Petromidia a fost mai mare cu 11 la sută faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins nivelul de 2,6 milioane de tone. Rafinăria a procesat în 2014 o cantitate record de 5,05 milioane de tone de materii prime, fără opriri programate sau accidentale.

SURSA: Mediafax