Potrivit datelor publicate joi de BCE, creditele acordate sectorului privat au scăzut cu 0,5% în decembrie, după o contracţie de 0,9% în luna precedentă. În schimb, masa monetară M3, un indicator al lichidităţii existente în economie, a crescut cu 3,6% în ritm anual în luna decembrie.

Băncile din zona euro, în special în ţările afectate de criză, au restrâns creditarea în aşteptarea noilor norme de capital şi a testelor de stres în timp ce companiile au redus investiţiile.

Luni, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat că este puţin probabil ca programul de relaxare cantitativă dezvăluit de Banca Centrală Europeană să urce câştigurile băncilor din zona euro sau să relanseze aici creditarea, însă acesta reduce riscul unei deflaţii prelungite.

'Credem că este puţin probabil ca QE să stimuleze creditarea în economiile afectate de criză din zona euro, în pofida debutului echilibrării şi revenirii în unele ţări. Perspectiva economică este încă fragilă, astfel încât cererea de credite este posibil să rămână la un nivel modest, iar înăsprirea reglementărilor face şi mai dificilă creşterea creditării pentru bănci', se arată într-un raport Fitch.

Agenţia de evaluare apreciază că o creştere a creditului este chiar şi mai puţin probabilă în sudul Europei având în vedere că majoritatea băncilor din regiune sunt într-un proces de reducere a portofoliului de credite cu probleme.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: