În banca de rebuturi ar putea să ajungă active ale diviziei din România a Volksbanken AG (nu însă și active ale băncii  – Volksbank Romania, potrivit unei declarații a grupului), portofoliile de credite pentru companii şi credite imobiliare ale OVAG, ceea ce ar putea îmbunătăţi nivelul de capital al băncii şi ar diminua necesitatea unor deprecieri de active în avanpremiera testelor de stres ce vor fi derulate luna viitoare de Banca Central Europeană.

"Grupul bancar Oesterreichische Volksbanken AG (OVAG) detine si alte investitii în România, in afara de VBRO, in principal acestea fiind axate pe activitati de real estate. Este de vorba despre aceste active si nu de activele Volksbank Romania. De altfel, Volksbank Romania și-a redus recent portfofoliul de credite neperformante prin vânzarea unui pachet cu o valoare totalã de 495 milioane Euro (conform comunicatului de presa emis in data de 25 Iulie 2014). În urma acestei tranzacții, rata creditelor neperformante s-a redus semnificativ pânã la mai puþin de 8%, mult sub media sistemului bancar din România", se arată într-un comunicat al grupului.

Potrivit unui articol publicat săptămâna trecută de cotidianul austriac Der Standard, Volksbanken-Verbund, combinaţia dintre OVAG şi cele aproximativ 50 de bănci regionale care o deţin, nu va trece testele de stres derulate de BCE, în condiţiile în care ar avea un deficit de capital de 600 până la 800 milioane de euro.

Varianta transferului activelor neperformante către o bancă de rebuturi este una dintre opţiunile analizate de organismele de reglementare bancară din Austria, pentru a răspunde acestor necesităţi de capital. Această opţiune urmează să fie discutată de guvernul condus de Werner Faymann, care, luni, a trecut printr-o remaniere prin numirea unui nou ministru de Finanţe, Joerg Schelling, fost preşedinte al consiliului de supervizare la OVAG.

În prima jumătate a acestui an, pierderile OVAG s-au triplat, până la 203 milioane de euro, iar banca a estimat că are o capacitate 'limitată' de a acoperi deficitul de capital prin vânzarea de obligaţiuni.

Acoperirea necesarului de capital cu sprijinul guvernului ar urma să-i afecteze pe investitori, în condiţiile în care Comisia Europeană cere ca deţinătorii de obligaţiuni şi acţionarii să acopere pierderile OVAG înainte ca activele neperformante să poată fi mutate. În plus, executivul comunitar ar putea interzice noi ajutoare de stat, în condiţiile în care OVAG a beneficiat deja de două injecţii de capital din partea guvernului austriac, care, în prezent, deţine 43,3% din acţiunile băncii.

În 2012, Volksbanken şi-a redus bilanţul cu aproximativ o treime prin vânzarea diviziei din Europa de Est, Volksbanken International. Ca urmare a preluării Volksbanken International AG de către Sberbank, controlul asupra Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs GmbH. AGERPRES